Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a hajóroncsok Szent Grálját

2015. december 7., hétfő 17:58

Kolumbiában állítólag megtalálták a San Jose nevű hajó roncsát, amely több mint 300 évvel ezelőtt süllyedt el Cartagena partjainál. A hajó azért érdekes, mert roskadásig tele volt kincsekkel.

A leletről maga a kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos twittelt. A San Jose aranyat, ezüstöt, drágaköveket és ékszereket szállított. Egy brit hadihajó támadta meg 1708 júniusában.

Elképzelhetetlen az a kincs, ami a hajón volt. Csak becslések vannak arra, mekkora lehet mai árfolyamon az értéke, a becslések 1,5 milliárdtól 17 milliárd dollári terjednek. Sokan a hajóroncsok Szent Gráljának nevezik.

Az elnök twitje nem szól arról, hogy a hajóroncs körül régóta vannak jogi viták. Állítólag még 1981-ben megtalálták a San Jose maradványainak helyét. Egy amerikai cég, a Sea Search Armada nagyjából belőtte azt a területet, ahol a roncs lehetett. Ekkor azonban hosszú jogi folyamat vette kezdetét, hogy kié a roncs és a rajta lévő kincs.

Végül 2011-ben egy amerikai bíróság azt a döntést hozta, hogy a roncs a kolumbiai állam tulajdona. Ha úgy nézzük, akkor jogos a döntés, mert a San Jose a dél-amerikai kolóniák kincsét szállította volna az akkor bajban lévő Spanyolországba, akik épp pénzhiányban voltak az örökösödési háború miatt.

Rovatok