Index Vakbarát Hírportál

Fütyüljük együtt: Hitlernek tényleg csak egy heréje volt

2015. december 18., péntek 17:34 | aznap frissítve

A régi legenda igaz, Hitlernek valóban csak egy heréje volt – állítja egy német történész most megtalált 1924-es iratokra hivatkozva.

Ismerik a „Hitlernek csak egy heréje volt” című dalt? Dehogynem ismerik, a dallam ugyanaz, mint a Híd a Kwai folyón fütyülős indulójának a főtémája, csak egy kicsit több benne a here. Az egyébként az első világháborús Colonel Bogey March zenéjét nem csak a vietnami háborúról szóló film dolgozta fel, a második világháborúban ugyanehhez írtak a náci vezetőket gúnyoló dalocskát a British Council propagandistái, hogy így tegyék nevetségessé a harmadik birodalmat.

Hitler has only got one ball,
Göring has two but very small,
Himmler is somewhat similar,
But poor Goebbels has no balls at all

Nem túl tökös nyersfordításban:

Hitlernek csak egy golyója van
Göringnek kettő, de nagyon kicsik
Himmleré is hasonló
Szegény Göbbelsnek meg egy sincs

Ez az egyébként több hasonló szövegvariánsban ismert dal tehet leginkább arról, hogy elterjedt: Hitlernek tényleg hiányzott az egyik heregolyója, amit aztán néhányan összefüggésbe is hoztak feltételezett pszichés problémáival. Időnként felmerült, hogy tényleg lehet az egésznek történelmi alapja (azt is mondták, hogy az első világháborúban sérült meg heretájékon), de általában inkább csak ellenséges propagandának tekintették a sztorit.

Most azonban Peter Fleischmann német történész olyan eredeti forrásokra bukkant, amelyek igazolni látszanak az egyhere-elméletet. A dokumentum 1924-es, és egy börtönorvos által elvégzett vizsgálat eredményéről tanúskodik. Ez ugye a müncheni sörpuccs utáni időszak, amikor a szervezkedésért elítélt Hitler a cellában megírta a Mein Kampfot. A mostani találat szerint azonban nem csak a majdani Führer fejtette ki egyszerű elképzeléseit a világ problémáiról, de róla is készült egy diagnózis, melynek során

Dr. Josef Brinsteiner megállapította, hogy az egyébként remek egészségben lévő Hitlernek nem szállt le a jobb heréje.
 
 
Persze ez volt vele a legkisebb baj.

Rovatok