Index Vakbarát Hírportál

Hajóroncsot találtak az eltűnt maláj gép helyett

2016. január 14., csütörtök 10:27

Újabb 19. századi hajóroncsot találtak az Indiai-óceán mélyén a Malaysia Airlines légitársaság 2014-ben eltűnt utasszállító repülőgépének felkutatását célzó művelet során – közölték szerdán az ausztrál hatóságok.

A 2014 márciusában eltűnt Boeing 777-es típusú utasszállító keresését irányító ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal közleménye szerint december 19-én egy látszólag ember alkotta tárgyat fedeztek fel a vízben, majd a január 2-án készített nagyfelbontású képek megerősítették, hogy egy hajóroncsra bukkantak – írja az MTI.

A Nyugat-ausztráliai Múzeum előzetes vizsgálata szerint a roncs valószínűleg egy 19. századi acél- vagy vashajóé lehet. A roncsokat 3,7 kilométeres mélységben, az ausztrál Fremantle kikötőjétől 2600 kilométerre délnyugatra fedezték fel.

Tavaly májusban egy 19. századi teherhajó roncsainak felfedezését erősítették meg az eltűnt utasszállító keresése közben. A hajóra 3,9 kilométeres mélységben bukkantak. Több száz ilyen hajó veszett oda az Indiai-óceánon. A most felfedezettek közül valószínűleg egyiket sem fogják azonosítani a vizsgálatok magas költségei miatt.

A Malaysia Airlines MH370-es légi járatának 2014. március 8-án veszett nyoma útban Kuala Lumpurból Pekingbe, 239 emberrel a fedélzeten. A gép egy órával a felszállás után tűnt el a radarokról. Roncsait azóta sem találják. Ez idáig több mint 80 ezer négyzetkilométernyi tengerfeneket kutattak át, és hacsak nem találnak újabb nyomokat, akkor az év közepe felé leállnak a kereséssel.

Rovatok