Index Vakbarát Hírportál

Első világháborús tengeralattjárót találtak

2016. január 21., csütörtök 19:35

Egy több mint száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró roncsára találták búvárok Kelet-Anglia partjainál, írja az MTI. Az U-31-es tengeralattjáró 1915-ben tűnt el, nem sokkal azután, hogy elhagyta Németországot 35 emberrel a fedélzetén. Az 57,5 méter hosszú hajó roncsa mintegy 30 méter mélyen fekszik az Északi-tengerben, a videofelvételek szerint a orra és fara sérüléseket szenvedett.

A roncsot még 2012-ben találták Norfolknál, a partoktól 91 kilométerre keletre. A megújuló energiákat kiaknázó skót Scottish Power Renewables cég és partnere búvárai akadtak rá egy szélerőmű telepítése közben, és a szakértők eleinte azt hitték, egy 1940-ben eltűnt holland tengeralattjáróról van szó.

Mostanra viszont sikerült azonosítani, és kiderült, hogy jóval régebbi. Annak ellenére, hogy több mint egy évszázada van a tenger mélyén, a tengeralattjáró nagyon jó állapotban van, parancsnoki tornya megvan, orra részben a tengerfenékbe ágyazódott - mondta Mark Dunkley tengerrégész a Sky Newson.

Az U-31-es a német császári hadsereg megrendelésére készült 1914 szeptemberében. A történészek úgy vélik, hogy aknára futott Anglia keleti partjainál, miután 1915. január 13-án járőrözésre indult a térségbe. A hajón lévő négy tiszt és a 31 tagú legénység tagjai közül senki nem élte túl. 

Az első világháború alatt 375 tengeralattjáró készült a német hadsereg számára, ebből 202 odaveszett, és az összesen rajtuk szolgáló 17 ezer emberből több mint 5 ezer meghalt. 

Rovatok