Index Vakbarát Hírportál

Háromezer éves bronztárgyakat találtak Csehországban

2016. február 11., csütörtök 11:13

3000 éves bronztárgyakat találtak a héten a nyugat-csehországi Nová Role településen – írja az MTI. A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók. A regionális múzeum régészei szerint az utóbbi évtizedek egyik legértékesebb nyugat-csehországi leletéről van szó.

A bronzkori kincset egy helyi lakos találta meg kertészkedés közben. Azonnal értesítette a városi múzeumot. A törvény szerint ezért a lelet értékének tíz százalékát kapja meg. A tárgyak értékét a régészek még nem határozták meg.

A bronztárgyak nem voltak túl mélyen a földben; a 24 éves férfi összesen tizenhetet talált. A kihívott régészek ezután szakszerűen átkutatták a helyszínt és még egy leletre bukkantak.

„Ez azt bizonyítja, hogy a férfi nem használt fémdetektort, tehát valóban nem kincset keresett, véletlenül akadt rá a tárgyakra” – mondta Jirí Klsák, Karlovy Vary polgármester-helyettese, aki maga is régész.) A bronztárgyak elhelyezéséből szerinte arra lehet következtetni, hogy valaki szándékosan ásta el a kincset.

Klsák elmondta, hogy a szakemberek a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűnek tartják, hogy újabb kincsek is előkerülhetnek.

Rovatok