Index Vakbarát Hírportál

Polgárháborús hajóroncsot találhattak Amerikában

2016. március 8., kedd 16:14

Hajóroncsot találtak Észak-Karolina partjainál. A régészek szerint polgárháborús hajó volt, egyike a három konföderációs blokádhajónak, amely a térségben cirkált.

A roncsokat még február végén találták meg az Oak sziget mellett. Nagyon hosszú idő óta ez lehet az első polgárháborús hajóroncs, amit a térségben találtak. A 68 méteres roncshoz búvárcsapatot küldenek, hogy közelebbről is megvizsgálják.

Billy Ray Morris, az állam egyik vezető régésze azt mondta, hogy elég nagy dolog ilyen hajóroncsot találni. Főleg, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint a hajó elég jó állapotban maradt fenn.

A méretéből arra következtetnek, hogy a roncs egykor az Agnes E Fry nevű hajó volt. Ezt arra használták, hogy kijátsszák az északiak hajóit és elérjék Wilmington az utánpótlással. Ez volt az utolsó konföderációs kikötő az Atlanti óceán partján, mielőtt ezt is bevették volna az északiak 1865 januárjában.

Két másik hajót is elvesztettek a konföderációs csapatok ebben az időszakban a térségben. De ezeket soha nem találták meg. Ezért jelentős felfedezés ez.

Rovatok