Index Vakbarát Hírportál

Ötezer éves vízműrendszert tártak fel Kínában

2016. március 16., szerda 10:30

Egy ötezer éves vízműrendszert, ősi gátak és víztározók maradványait fedezték fel Kelet-Kínában – írja az MTI. Az eddig megtalált hasonló létesítmények közül ez a legrégebbi országban. Összesen tizenegy védőgátat találtak, amik a történészek szerint egyszerre szolgálhatták az árvízvédelmet, a közlekedést és az öntözést.

A gátrendszer elemeit a 4500-5300 évvel ezelőtti, ősi Liangcsu város szomszédságában azonosították. A város nyomait 2007-ben fedezték föl, miután cserépedények darabjaira bukkantak a helyszínen.

Az első három gátat 2015 júliusa és 2016 januárja között tárták fel. Az építőanyagok – szén és bambusz – szénizotópos vizsgálati eredményéből következtettek arra, hogy a gátak 4700-5100 évesek lehetnek.

A hegyek mentén emelt magasabb és az ezekkel kapcsolatban álló alacsonyabb gátak három víztározót alkothattak. Egyikük területe 9,4 négyzetkilométer lehetett, ami körülbelül másfélszerese a világhírű hangcsoui Nyugati-tóénak.

A magas gátak a több mint 800 milliméteres csapadékkal járó esőzések ellen nyújthattak védelmet, míg az alacsonyabbak akár az 1900 milliméteres esőzéssel is elbírhattak – mondta Liu Csian-kuo, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia térinformatikusa. Valószínű, hogy az ősi Kínában a nagy esőzésekkel kísért tájfunok elleni védekezéshez építhették a gátakat, de a tározók vize a rizsföldek elárasztását is szolgálhatta.

Rovatok