Index Vakbarát Hírportál

Nem találják Shakespeare koponyáját

2016. március 24., csütörtök 15:56

Úgy tűnik, mégis igaz az a régi legenda, hogy 18. századi sírrablók ellopták Shakespeare koponyáját. Legalábbis a legújabb régészeti kutatások ezt látszanak alátámasztani.

A drámaíró Stratford-on-Avonban lévő sírjánál nemrég kezdték meg a vizsgálatokat. Nem ásnak, hanem radarral átvilágítják a sírt. A folyamatról egy dokumentumfilmet készítenek a Channel 4 csatornán. Ennek a dokumentumfilmnek az egyik legmegdöbbentőbb állítása, hogy nincs meg Shakespeare koponyája.

Kevin Colls vezető régész azt nyilatkozta, hogy a sírt nem úgy találták, ahogyan azt várták volna. A fejrésznél furcsa a sírt fedő kő szerkezete. Olyan mintha egyszer kiásták és utána visszaásták volna a földet.

Mindez egybevág azzal a cikkel, amely 1879-ben jelent meg az Argosy magazinban. Itt arról írnak, hogy 1794-ben ellopták a koponyát a sírból.

Akkoriban nem volt szokatlan jelenség a sírrablás, az emberek gyakran megpróbálták begyűjteni híres emberek koponyáit. Ezeket aztán elemezték, hogy megállapítsák, mi tette őket géniusszá. Colls szerint nem annyira meglepő, hogy Shakespeare is célpontjává vált ennek a szenvedélynek.

Shakespeare sírját évente több ezren látogatják meg. Ez a szám nőhet 2016-ban, az író halálának 400 éves évfordulóján. A síron nincsen név, csak egy figyelmeztetés: 

Good friend, for Jesus’ sake forbear,

To dig the dust enclosed here.

Blessed be the man that spares these stones,

And cursed be he that moves my bones.

Rovatok