Index Vakbarát Hírportál

Keresztény templomot találtak Gázában

2016. április 6., szerda 10:48

Egy, a Bizánci Birodalom idején épült keresztény templom maradványaira bukkanhattak építőmunkások a Gázai övezet központjában, Gáza városában – közölte a palesztin turisztikai és régiségekért felelős minisztérium.  Az eddig feltárt tizenöt lelet között márványból készült korinthoszi oszlopok darabjai vannak, és egy alapkő, amelyen Krisztus egyik görög szimbóluma látható. Az ásatások folytatódnak – írja az MTI.

„Az első gondolatunk az, hogy ez egy bizánci korból való katedrális vagy templom” – mondta Dzsamal Abu Rida, a minisztérium főigazgatója, hozzátéve, hogy akkoriban a bizánci uralkodók előszeretettel építtettek templomokat a Gázai övezetben.

A 395 és a késő 600-as évek közötti időkből származó leleteket egy bevásárlóközpont építési munkálatai közben fedezték fel a munkások. A maradványokat a minisztérium múzeumába szállították további tanulmányozásra.

Gáza virágzó kikötőváros volt a római birodalom idején, lakói görögök, rómaiak, zsidók, egyiptomiak és perzsák voltak. A pogány templomokat lerombolták a késő 4. és a korai 5. században, majd nagyszabású templomépítés kezdődött a területen. Ez egészen 637-ig tartott, amikor Amr ibn al-Ász muszlim hadvezér meghódította Gázát, majd a népesség többsége áttért az iszlám hitre és a keresztény imahelyek elhagyatottá váltak. Gáza később egyiptomiak, filiszteusok, rómaiak és keresztesek kereskedelmi központjává vált.

Az elmúlt években számos régészeti felfedezés történt a térségben, ám pénz- és munkaerőhiány miatt a minisztérium nem tudta felszínre hozni és megőrizni a leleteket. Abu Rida szerint a lelőhely kétezer négyzetméteren terül el, a leletek tíz méter mélyen vannak, ami azt jelenti, hogy több száz munkásra és több millió dollárra volna szükség a romok precíz kiemeléséhez és tanulmányozásához. A lelőhely Gáza régi fűszerpiacának közelében, az El-Omári mecset szomszédságában fekszik.

A ma már többségében muszlimok lakta Gázai övezet csak apró keresztény közösségnek ad otthont.

Rovatok