Index Vakbarát Hírportál

Római kori leleteket találtak Szombathelyen

2016. április 6., szerda 09:42

Római kori leleteket találtak a szombathelyi székesegyház előtti Mindszenty tér átépítésekor – mondta  Anderkó Krisztián, a Savaria Múzeum régésze az MTI-nek. Az egyik lelet – egy 4. századi falmaradvány – feltevésük szerint Szent Márton idejére tehető, ezen kívül számos mozaiktöredéket is sikerült feltárni abban az ötven méter hosszú és egy méter széles árokban, amelyet egy vízelvezető csatorna miatt ástak a munkások.

A megtalált falmaradvány ugyanazzal a technikával készült, mint a szomszédos Romkertben található helytartói palota, amelyben állítólag több római császár is megszállhatott. A most feltárt fal valószínűleg szintén a palotához tartozó épületegyüttes darabja lehet. Ugyancsak megtalálták a munkaárokban a középkori városfal egy darabját is.

A mai Mindszenty tér és a szomszédos Berzsenyi tér a szombathelyi történelmi belváros része, amelytől száz méteres körzetben a mai főtér irányában volt található az ókori Savaria központja, a fórum.

A feltárt leleteket dokumentálták és már kedden visszatemették, a régészek szerint ugyanis azok így őrizhetők meg a legjobban az utókor számára.

Rovatok