Index Vakbarát Hírportál

Ma kezdődik a Régészet Napja

2016. május 27., péntek 10:10

Idén harmadszor rendezik meg a Régészet Napját Magyarországon, május 27-én és 28-án. Országszerte 26 településen, 31 intézményében, múzeumokban, gyűjteményekben és kutatóintézetekben mutatják be a régészet kulisszatitkait és módszereit.

A Magyar Régész Szövetség programsorozata a régészet tudományát akarja népszerűsíteni, bemutatva a legfrissebb eredményeket a nagyközönségnek.

Az idei rendezvény a Honnan tudjuk, hol kell ásni? – Honnan tudjuk, hogy ott ásni kell? alcímet viseli. Bemutatjuk, hogy fedezi fel a régész a lelőhelyeket, leleteket, és hogyan azonosítja ezek alapján a múlt egy szeletét – mondja Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke.

A kétnapos rendezvényen május 27-én, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 28-án, szombaton a családokat és a felnőtteket várják a szervezők. A programok között lesznek ismeretterjesztő előadások, hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások. A látogatók megismerhetik a legmodernebb földmérő és légifotó-technikákat, kipróbálhatják magukat restaurátorként, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével.

Több helyen gyalogos vagy kerékpártúrák indulnak a környék rejtett régészeti emlékeinek bemutatásra, de akár szakmai konferenciákon is részt lehet majd venni. Lesz, ahol mesemondók elevenítenek fel évszázados legendákat, máshol ősi receptek szerint készült ételeket is kóstolhatnak, régészeti leleteket fogadhatnak örökbe. Sok helyen régészhomokozókkal várják a legkisebbeket.

A programkínálat minden korosztályra kiterjed, így az ismeretterjesztő előadások mellett a legkisebbeket történelmi mesékkel, játékokkal is várják. Több téma is aktuális történeti jelenségekkel foglalkozik. Az ELTE előadásai például az őskortól mutatják be a migrációs hullámokat és azok jellemzőit.

Idén először egy Heves megyei község, Balaton önkormányzata is szerepel az intézmények között. A településen helyi kezdeményezésre kezdődtek a régészeti munkák, amit most a nagyközönség is megismerhet.

Rovatok