Index Vakbarát Hírportál

Elárverezik Hitler és Göring személyes tárgyait

2016. június 10., péntek 15:06

Adolf Hitler és Hermann Göring náci vezérek állítólagos személyes tárgyaiból jelentett be árverést egy müncheni aukciósház – írja az MTI.

A Hermann Historica honlapján megjelent közlemény szerint a június 18-án árverésre kerülő tárgyak egy amerikai orvos, John K. Lattimer gyűjteményéből származnak. A náci vezetőket elítélő nürnbergi perben Lattimer felelt a vádlottak egészségügyi ellátásáért. Wolfgang Hermann társtulajdonos egy lapinterjúban azt mondta, hogy a gyűjteményt Lattimer lányától kapták meg.

A gyűjtemény részét képezi az a sárgaréz ciántartó, amivel Hermann Göring röviddel a tervezett kivégzése előtt Nürnbergben megmérgezte magát. Licitálni lehet majd Hitler több röntgenfelvételére, a Führer ellen tervezett 1944. július 20-i merénylet dossziéjára, illetve a nürnbergi per bírói kalapácsára.

A nürnbergi perrel foglalkozó történész, Andreas Mix szerint a per kapcsán olyan sokan fordultak meg a bíróságon, hogy egyesek magukkal vihettek bizonyos dolgokat. Mix szerint a tárgyakat tüzetesebb vizsgálatnak kellene alávetni, de az aukciósházak ettől gyakran ódzkodnak.

Rovatok