Index Vakbarát Hírportál

Római kori mozaikra bukkantak Cipruson

2016. július 13., szerda 19:02

Herkulest ábrázoló római kori mozaikra bukkantak a helyi csatornahálózaton dolgozó munkások Larnaka városában – írja az MTI. A mozaik fontos bizonyítéka annak, hogy a mai Larnaka helyén állt ókori Kition városa fontos szerepet játszott a római kultúra ciprusi elterjedésében.

A sziget déli partján fekvő településen korábban nagyon kevés római kori maradványt találtak. A feltárást felügyelő Georgosz Filoteu szerint a szakembereket lenyűgözte a Herkules tetteit megörökítő, kitűnő állapotban fennmaradt mozaik mérete. A 17 méter hosszú, 7 méter széles mozaik egy középület padlója lehetett, a feltárását még csak részlegesen végezték el.

A leletet Larnaka egy forgalmas belvárosi útja mentén találták egy hónappal ezelőtt, amikor a helyi csatornahálózat fejlesztésén dolgozó munkások új csöveket fektettek le. Mivel a mozaik egy autóút alatt fekszik, Petrosz Krisztodulu alpolgármester szerint szükség lesz egy alternatív útszakasz megépítésére, a lelőhelyet pedig szabadtéri múzeummá kellene alakítani.

Rovatok