Index Vakbarát Hírportál

A japánok nem véletlenül értenek a halhoz

2016. szeptember 17., szombat 18:17

Horgászlegendákat kerekíteni a mázsás fogásokról minden pecás szeret, de azt tárgyilagosan is megállapíthatjuk, hogy a horgászás igen-igen ősi sportág - még akkor is, ha a feltalálása idején még táplálékszerzési, és nem szórakozási formának számított. Egy most előkerült japán lelet – két régi horog – korát a szakértők 23 ezer évesre becsülik.

A kagylóhéjból készült horgok közül az egyik már teljesen elkészült, a másikon még csak elkezdtek dolgozni. Az első modern emberek használhatták őket, akik Okinawa szigetén éltek Japán és Tajvan között, nagyjából harmincezer évvel ezelőtt. Alighanem ők voltak a világ első horgászai.

Az archeológusok a Satikari-mészkőbarlangban találták a horgokat. A barlangot időszakosan használhatták a halászok, mivel a vándorló rákok és édesvízi csigák erre vonultak minden évben.

Szárazföldi társaikkal szemben, akik gyakran készítettek szerszámokat kövekből és kagylókból, az okinawai ősemberek szinte csak kagylóhéjat használtak. Ebből készült a most fölfedezett horog is.

A radiokarbonos kormeghatározás szerint a horgok 22380-22770 évesek lehetnek. Ezzel akár rekorder is lehet, mert a ma ismert legöregebb horgok ennél fiatalabbak. Kelet-Timorban vannak hasonló, 16-23 ezer éves horgok, illetve Pápua Új-Guineában találtak 18-20 ezer éves leleteket is.

Rovatok