Index Vakbarát Hírportál

Visszakerült Budapest neve a bukaresti diadalívre

2016. november 30., szerda 15:30

Visszakerült a bukaresti diadalívre a román hadsereg 1919-es budapesti bevonulására emlékeztető felirat , amit hétfőn avatott fel Gabriela Firea főpolgármester – írja a Múlt-kor. Az 1922-ben emelt, 27 méter magas diadalívre azokat a településneveket vésték fel, ahol a román hadsereg dicsőséget szerzett magának az első világháborúban.

A 12 településnév közt szereplő Budapest feliratot 1953-ban a kommunisták vakolták be; valószínűleg nem voltak büszkék rá, hogy legyőzték a Magyar Tanácsköztársaság vörös hadseregét. A román sajtóban rendszeresen visszatérő híresztelés szerint a román hadsereg budapesti bevonulásának emlékét a magyarok miatt kellett törölni, mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) folyton hatalmon volt, és a magyaroknak nem tetszett a felirat.

A restaurálás csaknem három évig tartott, és a tervezettnél másfél millió euróval többe került. A főváros önkormányzata a tervezett összeg négyszeresét költötte a restaurációra, mert a munkálatok nem fejeződtek be 2015 végéig, az uniós támogatás egy részét elbukták, és Bukarestnek így több mint kilencmillió lejjel kellett hozzájárulnia a diadalív restaurálásához. A műemlék a szokásos felületi kezeléseken kívül rezgéscsillapító alapozást kapott, így most már egy 9-es erősségű földrengést is kibírna.

Gabriela Firea főpolgármester az avatón megígérte: a műemlék múzeumát és kilátóját ismét megnyitják a látogatók előtt.

Rovatok