Index Vakbarát Hírportál

Azték templomromra bukkantak Mexikóban

2016. december 1., csütörtök 17:58

Egy csontvázmaradványokat rejtő, több mint 650 éves kis templomot fedeztek fel mexikói régészek Mexikóváros közepén – írja az MTI. A szakértők szerint Ehecatl azték szélistennek szentelt templomra bukkantak.

A kör alakú építmény átmérője 14 méter, a magassága 1,2 méter. A templomot márciusban fedezték fel három méter mélyen Tlatelolco negyedében, amikor egy régi szupermarketet tártak fel. A feltárás tényét csak most hozták nyilvánosságra. A területen végzett munka során a szakértők számítottak rá, hogy cserépdarabokra vagy emberi maradványokra bukkanhatnak, de nagyon meglepődtek, amikor egy templomot találtak.

Az építményben két felnőtt és hat gyerek csontvázainak maradványait találták. A szakértők szerint elképzelhető, hogy a szélistennek bemutatott áldozatok voltak. Madárcsontokra, vulkáni üvegre, agavékaktusz tüskéjére, majmokat ábrázoló kerámiafigurákra és kacsacsőrre is bukkantak.

A templom eredeti fehér stukkójának nagy része érintetlenül maradt. Salvador Guilliem régész szerint hasonló, három oldalán gömbölyű, a negyediken szögletes formájú építményeket már korábban is találtak a régióban.

A tervek szerint a templomot megőrzik, és óriási üvegablakok segítségével láthatóvá teszik a közönség számára.

Rovatok