Index Vakbarát Hírportál

Ókori műtőt találtak Cipruson

2017. január 16., hétfő 15:42

Bronzból és vasból készült orvosi eszközöket fedeztek fel a ciprusi Páfosz kétezer éves romjai között a krakkói Jagelló Egyetem kutatói – írja az MTI. A kutatók szerint a csarnok egy földrengés következtében omlott össze, és többé nem építették újjá.

A szakemberek a város nyugati, tengerparti részén lévő Nea-Páfoszban végeztek ásatásokat, amikor rátaláltak a – szerintük egykor műtőként használt – helyiség maradványaira az egykori agóra keleti csarnokánál.

A régészek hat sebészeti eszközt találtak, ezek közül öt bronzból, egy vasból készült. Az eszközöket egy bronzdobozban tarthatták, aminek a maradványait szintén megtalálták a szakemberek. A leletek között van egy hosszú vékony kanál, néhány fogó, valamint olyan eszközök, amiket feltehetőleg csontok rögzítéséhez használtak.

Az ásatási munkálatokat vezető Ewdoksia Papuci-Wladyka szerint nagyon hasonló leletek kerültek elő annak idején a pompeji sebészorvos házából.

A régészek egykor olajok, parfümök és gyógyszerek tárolására használt edényeket és olajlámpásokat is találtak. A tárgyak mellett Traianus és Hadrianus római császárok idejéből való bronzérmék is előkerültek.

Rovatok