Index Vakbarát Hírportál

Római kori épületekre bukkantak egy angol park alatt

2017. január 27., péntek 10:10

Római kori lakóházak alapzatait fedezték fel régészek a délkelet-angliai Chichester egyik belvárosi parkja alatt – írja az MTI. A város illetékesei szerint a több mint 1600 éves romok a Nagy-Britanniában valaha talált legjelentősebb római kori leletek közé tartozhatnak.

David Staveley geofizikus földradarral vizsgálta át a Londontól 90 kilométerre fekvő város Priory nevű parkját. Ezután a városi tanács régésze, James Kenny és a helyi régészeti társaság kisebb ásatási munkálatokat végzett a parkban, ami megerősítette a radarvizsgálat eredményeit.

A két lakóház központi udvarait fallal körülvett szobák ölelik körbe. A harmadik épület egyik végét lekerekítették. A városháza szóvivője elmondta, hogy a radarmérések alapján készült képeken valószínűleg két nagyméretű kőház látható, amelyek egy fontos személyé lehettek. A harmadik épület a szokatlan alakja miatt érdekes.

Kenny szerint lenyűgöző, hogy a leletek több mint ezer évet túléltek egy lakott városban. Hogy megmaradhattak, annak csak az lehet az oka, hogy a parkot soha nem építették be. Ilyen környezetben ilyen jó állapotú római kori házakat találni azonban így is egyedülálló felfedezés. Mint elmondta, ez a terület lehetett a hajdani római kori város egyik gazdagabb negyede.

A következő lépés az épületmaradványok kiásása lesz. A szakértők ezt szeretnék úgy megoldani, hogy az érdeklődők is figyelhessék a régészeti munkálatokat.

Rovatok