Index Vakbarát Hírportál

Hitlernek tényleg volt mobiltelefonja?

2017. február 24., péntek 21:36 | aznap frissítve

Kemény aukció zajlott a múlt hétvégén az USA-ban, Maryland államban. A licit 100 ezer dollárról kezdődött, nagy volt a küzdelem, végül valaki 243 ezer dollárért, azaz cirka 70 millió forintért vehette meg Adolf Hitler piros "utazótelefonját". Az ismeretlen vásárló biztos nagyon örült a jó vételnek, de most elég pipa lehet.

A telefon ugyanis nagy valószínűséggel hamisítvány.

Az Alexander Történelmi Aukciósház katalógusa szerint a telefont Hitler öngyilkossága és a Harmadik Birodalom bukása után a Führer bunkerében találták meg szovjet katonák. Először Eva Braun telefonját akarták eladni egy angol katonának, ő azonban inkább egy piros színű készüléket szeretett volna, ezért döntött a Führer állítólagos telefonja mellett. A készüléket később fia örökölte, tőle került az aukcióra a náci relikvia. 

Ha valakit érdemes megkérdezni régitelefon-ügyben Németországban, az Frank Gnegel, a frankfurti kommunikációs múzeum mintegy 2000 történelmi telefonkészüléket számláló gyűjteményének vezetője. A Frankfurter Allgemeine Zeitung megkérdezte, és ő meg van győződve róla, hogy az aukción jó pénzért eladott telefon hamisítvány.

Hogy miből jött rá erre? Hitler igazi utazótelefonját a Siemens & Halske gyártotta, az aukción felkínált példány telefonkagylója azonban furcsa mód egy angol készülékről származik. Gnegel szerint ilyen "vegyesfelvágottat" sohasem gyártottak. Erre már egy holland gyűjtő is felhívta az aukciósház figyelmét. Az aukciósház erre a katalógusba apró betűs megjegyzésként beleírta, hogy "speciális összeállításról" van szó, a kagylót annak idején egy angol gyártó termékére cserélték, hogy szállítás közben ne essen le a készülékházról. Csakhogy a holland gyűjtő szerint ennek semmi értelme, az angol kagyló ugyanis pont nem illik rá a német telefonra, leesik arról.

Nagyon gyanús az is, hogy az eredetileg fekete színű telefon elég amatőr módon van pirosra pingálva. Vajon miért nem volt képes a Siemens & Halske egy színezett bakelitból készült telefont gyártani, miért kellett a Führer nevére szóló különleges terméken piros festékkel bemázolni az amúgy rágravírozott Adolf Hitler-feliratot? 

Az aukciósház szerint a Führer mindenhová magával vitte ezt a telefont, és a háború utolsó két évében leginkább ezen adta ki parancsait. A hatásvadász ismertető szerint "ez a telefon volt minden idők legpusztítóbb fegyvere, ami milliók halálát okozta".

Gnegel  szerint azonban  az "utazótelefon" kifejezés nettó marhaság. Annak idején még nem voltak fali csatlakozók a telefonokhoz, a készülékeket fixen kötötték a hálózatra, nem lehetett csak úgy ki-be huzigálni a drótot, és vinni a "mobilt". És miért kellett volna Hitlernek egyáltalán mindenhova  magával hurcolnia egy telefont? Nem jutott volna egy működő készülékhez, bárhova is ment?

És ugyan Hitlerről elég sok telefonálós kép maradt fenn, de valahogy egyiken sem látható a kezében ez a készülék.  

    

Rovatok