Index Vakbarát Hírportál

Ötvenhatos online adatbázist indított az OSZK

2017. március 29., szerda 14:32

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen (Google Maps) böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is. (A most hivatalosan is elindult oldalról korábban már beszámoltunk, amikor még fejlesztés alatt állt.)

“A forradalom napjaiban készült több ezer fényképet, hosszabb-rövidebb filmsnittet és hangfelvételt felvonultató portál nagy mértékben hozzájárulhat az 1956-os események hiteles történetének rekonstruálásához és megismertetéséhez” – mondta el szerdán Budapesten Tüske László főigazgató, aki szerint a kutatók által eddig nem ismert összefüggéseket is feltárhat az 1956-os Emlékbizottság támogatásával létrejött

A Szabad Európa Rádió magyar osztályának 1956. október 22. és november 12. között elhangzott adásainak közzétételével napra, órára, percre lebontva pontosan lehet nyomon követni, mit tudhattak az emberek a forradalom ideje alatt. A hanganyagok nem csupán kutathatók, de letölthetők és szabadon felhasználhatók, valamint az adások szó szerinti leiratát is közzétették, írja az MTI.

Páratlan forrásanyag

Simándi Irén történész kiemelte: 1997-ban született megállapodás arról, hogy az OSZK-ban kaphatnak helyet a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagai, amelyek 4617 tekercsen maradtak fenn. 2001 őszén érkeztek a könyvtárba a rádió 1956-ban sugárzott hangdokumentumai 311 darab 90 perces kazettán. “A gyűjteménnyel együtt mintegy 1,2 millió oldalnyi, egyelőre feldolgozatlan iratanyag is érkezett, valamint az OSZK számos interjút is készített a rádió egykori munkatársaival” – fűzte hozzá a kutató.

Lukács Bea, az OSZK Történeti Interjúk Tára munkatársa felidézte: a Szabad Európa Rádió forradalom alatti adásainak felvételei csupán azért maradhattak fent, mert közvetlenül a szovjet beavatkozás után vizsgálat indult Németországban a rádió ellen és bekérették az átjátszóállomáson rögzített adásfolyamot.

A rádiót akkor sokan azzal vádolták, hogy értelmetlenül, már a biztos vereség tudatában buzdította fegyveres ellenállásra a magyar felkelőket a szovjet túlerővel szemben. A szalagokat a koblenzi Bundesarchivumban helyezték el zárt anyagként, csupán 40 év múltán fedezték fel magyar rádiósok ismét a páratlan forrásanyagot.

700 filmrészlet

Hanák Luca, az OSZK kutatója az adatbázisban fellelhető mozgóképes anyagokról szólva kiemelte: kezdetben kizárólag magyar operatőrök örökítették meg az eseményeket, később osztrák, lengyel, angol, amerikai, olasz és svájci stábok is érkeztek az országba. A kor technikai feltételei miatt mindössze 2-10 másodperces snitteket készítettek.

“Mintegy nyolc órányi mozgóképes anyag, több mint 700 filmrészlet található jelenleg az oldalon. A felvételek utóélete miatt sok az átfedés a különböző gyűjteményekben megőrzött snittek között” – mutatott rá Hanák Luca. A budapesti felvételek mellett a nyugati határon átkelő magyar menekültekről készült snittek is szerepelnek a tudástár anyagában.

A java részt a Fortepan gyűjteményéből származó, ám nagy felbontásban mégsem elérhető fényképek és snittek egy részét még nem sikerült feldolgozni, azonosítani a helyszínt vagy a felvételen szereplő személyeket. Ezeket külön fülön keresztül érhetik el az internetezők és ők is segíthetik a meghatározást. A készítők távlati céljai között szerepel egy angol nyelvű verzió, egy kronologikus idővonal összeállítása, valamint tovább bővítenék az oldalt írott forrásokkal, személyes visszaemlékezésekkel, folyóiratokkal, röplapokkal és egyéb forrás értékű nyomtatványokkal is.

Rovatok