Index Vakbarát Hírportál

Újabb piramist találtak Egyiptomban

2017. április 3., hétfő 17:41 | aznap frissítve

Mintegy 3700 éves, a 13. dinasztia idején épült piramis jó állapotban fennmaradt részeit tárták fel Kairótól délre, a dahsúri nekropoliszban, jelentette be hétfőn Mahmud Afifi, az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium régészeti osztályának vezetője.

A piramisra a 4. dinasztia (i.e. 2613-2494) első uralkodója, Sznofru fáraó tört falú piramisától északra bukkant rá egy egyiptomi régészcsoport, írja az MTI. Az újonnan felfedezett piramis ívelt oldalainak különös formája sokak szerint onnan eredhet, hogy az ókori Egyiptomban ez volt az első kísérlet egy sima oldalú piramis építésére, olvasható az Ahram Online angol nyelvű egyiptomi hírportálon.

A most feltárt, 13. dinasztia idején épült piramis a tárca közleménye szerint nagyon jó állapotban maradt fenn. A piramisból egyelőre belső struktúrájának néhány részét, köztük a piramis belsejébe vezető folyosót, egy déli rámpához vezető helyiséget és egy nyugati oldalon fekvő szobát sikerült kiásni. Afifi azonban hangsúlyozta, hogy a feltárási munkálatok folytatódnak.

Az ásatások közben a folyosón rábukkantak egy 15 centiméter széles és 17 centiméter magas alabástrom kőtömbre, amelybe 10 függőleges hieroglifasort véstek. A feliratot még tanulmányozzák a régészek. Előkerült egy gránitgerenda és számos kőtömb is.

Az AFP-nek nyilatkozó Zahi Havvász volt egyiptomi régészeti miniszter szerint az eddigi leletek arra utalnak, hogy a piramis egy királynőé lehetett, akit a férje vagy a fia közelében temettek el. A neves szakember reméli, hogy találnak olyan feliratot, amelyből kiderül a piramis tulajdonosának kiléte. Úgy véli, akár egy eddig ismeretlen királynő neve is felbukkanhat.

Rovatok