Index Vakbarát Hírportál

Zombiveszély miatt csonkíthatták meg a holtakat a középkori Angliában

2017. április 4., kedd 09:06

Feltehetőleg a zombiktól való félelem miatt csonkították és égették meg azokat halottakat, amiknek a maradványait Anglia északi részén egy temetőgödörben találták meg – írja az MTI.

A tíz ember összekeveredett maradványait egy elhagyatott középkori település területén tárták fel, az észak-yorkshire-i Wharram Percyben. A holttesteket lefejezték és feldarabolták.

A Southamptoni Egyetem és az Anglia történelmi környezetének megóvásáért felelős Historic England kutatócsoportja a maradványok elemzésekor megállapították, hogy haláluk után az emberek testét megégették, a csontjaikat összetörték.

A kutatók elvetették a kannibalizmus lehetőségét, mert a késnyomokat a nyak körül fedezték fel, nem a végtagokon vagy az ízületeken. Az emberi csontváz biológiájával foglakozó Simon Mays, a Historic England kutatója szerint az az elmélet illik leginkább a megtalált bizonyítékokhoz, hogy a testeket azért égették és csonkították meg, mert féltek, hogy a haláluk után kikelnek a sírjukból.

Ha nem tévedünk, akkor ez lehet az első régészeti bizonyíték az efféle gyakorlatra. A középkori hiedelmek sötét oldalát tárja elénk, és arra emlékeztet bennünket, hogy mennyire különbözött a középkori világszemlélet a maitól.

Az eltemetett halottaknak az élők világába való visszatérését Európa nyugati részén más módszerekkel is megpróbálták megakadályozni. A középkori Írországban egy nagy követ raktak a halott szájába, az ókori Görögország egyes közösségeiben pedig földhöz rögzítették a holtakat.

Rovatok