Index Vakbarát Hírportál

Szenzációs lelet került elő Aquincumban

2017. június 22., csütörtök 14:22

Egyedülálló római kori kocsisír került elő a Csillaghegyi Strand területén. A régészek tavasszal ásták ki a bronz istenalakokkal és mitológiai lényekkel gazdagon díszített kocsit. A restaurálás folyamatban, a teljesen rekonstruált kocsi az Aquincumi Múzeum fontos dísze lehet majd. A kelta hátterű lelet a legszenzációsabb felfedezés az utóbbi időben Aquincum területéről.

Miközben a modern kor egyik legnagyobb és legszebb gyászhintóját éppen most restaurálták és állították ki a Fiumei úti sírkertben, előkerült Budapesten egy bő másfél évezreddel korábbi temetkezési kocsi is, ami a maga nemében legalább annyira szenzációs, mint az „Apponyi-hintó”.

Az ásatásra a csillaghegyi strand felújítása miatt került sor, de a régészek egyáltalán nem mentek biztosra, korábban  csak kevés információjuk volt arról, mi várhat itt rájuk. Bár a környék tele van római kori emlékekkel, a fürdő közvetlen környezetében a korábbi kutatások csak őskori, honfoglaláskori és Árpád-kori lelőhelyeket dokumentáltak. Így nagy meglepetésnek számított a közvetlenül a domboldal aljában kiásott nagy, négyszögletes gödör, és főleg, amit az rejtett: egy négykerekű római kocsit és két igáslovat.

A 1700 éves temetkezésben megmaradtak az utazókocsi vas és bronz alkatrészei, valamint a kocsit díszítő, finom kivitelű bronz szobrocskák is. A nagy műgondot igénylő feltárást a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen végezte.

A római temetkezések általában elég puritánok voltak, ami a mellékleteket illeti, így egy egész utazókocsi sírbatétele sem volt szokásos. Annak, hogy itt mégis ez történt, az oka, hogy nem is echte rómaiak ápolták ezt a költséges rítust, hanem a kelta eraviszkuszok császárkorban élő elitje. Ez a Róma-barát elit ugyan külsőségekben igyekezett átvenni a hódító rómaiak szokásait, de, mint azt a fogatoskocsi bontását koordináló Mráv Zsolt mondta,

a halállal találkozva a rómaiság mázán áttört őseik túlvilághite.

Az eltemetett kocsi és a fogatos lovak a túlvilági utazás kellékeként kerültek a sírgödörbe. Azt, hogy a lovaskocsi kinek a sírjához tartozott, egyelőre még nem tudják megmondani, mindenesetre mellette találtak egy gyermeksírt is, ami a régészek szerint nem lehet ettől független temetkezés.

Könnyen lehet, hogy ez egy ennél is nagyobb felfedezést előlegez meg. Mivel a római korban általában ritka a magányos sír, a kutatók szerint a mostani leletegyüttes „minden bizonnyal egy újabb, eddig ismeretlen római temető, villagazdaság vagy település jelenlétét jelzi” a strand közvetlen környékén.

Mráv szerint a csillaghegyi utazókocsi díszítése, a díszítőelemek minősége és száma alapján méltán tekinthető a római kori Aquincum területéről az utóbbi időben előkerült legszenzációsabb leletnek. A sírba tett kocsi saját korában valóságos luxusjárműnek számított. A csillaghegyi kocsinak még a vasalkatrészeit is gazdag fémberakás díszítette, hátsó oldalára pedig díszes szoborgalériát helyeztek el. Az itt látható tíz figurális bronzszobor Bacchust és kíséretét jelenítette meg. Bacchus nemcsak a bor istene volt, hanem olyan istenség, aki híveinek az evilági mellett a túlvilági lét örök boldogságát is garantálta. A szobrok az isten kíséretének alakjait is felvonultatták: az általa kezes háziállattá szelídített tigriseket, gyermekkori játszótársát, a kecskelábú, fuvolán játszó Pánt, valamint a szatüroszokat és a bacchánsnőket.

Ez az első alkalom, hogy régészeti feltáráson egy római kocsi felépítménye előkerült, így az időigényes restaurálási folyamat lezárultával a csillaghegyi kocsi szinte minden részletében rekonstruálható lesz. A kocsi alkatrészei restaurálás után és rekonstruált formában várhatóan két éven belül az Aquincumi Múzeumban lesznek kiállítva, de most szombaton, a Múzeumok Éjszakáján egy napra már most bemutatnak három, már restaurált különleges bronz szobrocskát, este tíztől lesz egy kapcsolódó előadás is ugyanitt.

Rovatok