Index Vakbarát Hírportál

Összeül a falutanács a Hitler-harang miatt

2017. augusztus 31., csütörtök 11:20

Szakértőhöz fordul tanácsért egy német falu a templomukban lévő úgynevezett Hitler-harang jövőjével kapcsolatban – írja az MTI.

Herxheim am Berg önkormányzata névtelen szavazást követően úgy döntött, hogy szakvéleményt kér arról, mi legyen a sorsa a harangnak, amely 1934 óta lóg a templomtoronyban. A rajta látható horogkereszt és az "Alles für's Vaterland – Adolf Hitler" (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) felirat a náci korszak emléke.

Egy nyugdíjas tanárnő nemrég újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére. Ha elkészül a szakértői véleményezés, a testület dönt arról, hogy például emléktáblát állítsanak-e ki a templomban. "A szövegről és a formáról a presbitériummal közösen határoznak" – mondta Ronald Becker polgármester. A tábla költségeit egy adományozó már magára vállalta.

A téma különösen érdekes annak fényében, hogy közben az óceán túloldalán a Charlottesville-i náci tüntetés utóélete miatt épp elharapózik a kényes múltnak emléket állító művek eltakarítása. Maga a tüntetés egy konföderációs Robert Lee-szobor eltávolítása miatt szerveződött, eltávolítani meg azért akarták, mert a rabszolgatartó déli államszövetség katonai vezetője érzékenyen érintheti a rabszolgák leszármazottait, meg úgy általában az ilyesmire érzékenyeket. Ezután több más helyen is ledöntöttek vagy eltávolítottak, miközben a New York-i polgármester már az elnyomó hódító Kolumbusz szobrának leszerelését fontolgatja, Memphisben pedig elmaradt az Elfújta a szél vetítése.

Mit kéne átnevezni Hitler múltja miatt?

  • 355
    Hitler Istvánt! Meg Csótány Ferencet!
  • 255
    A hitlerszalonnát, mert ez a név csak ízetlen tréfa lehet.
  • 93
    A Hitler-vakfutrinkát, mert még egy rovar se viselje a nácivezér nevét.

Rovatok