Index Vakbarát Hírportál

Megnyitották a Moszad Mengele-aktáját

2017. szeptember 5., kedd 11:38

Az izraeli titkosszolgálat nyilvánosságra hozta a Josef Mengele-aktáját. A dokumentumokból kiderül, hogy vadászott a Moszad évtizedeken át a náci háborús bűnösre – írja az MTI.

A Moszad több betörést, akciót, lehallgatást és hírszerző műveletet hajtott végre azokban az évtizedekben, amíg a halál angyalának nevezett náci orvost keresték. Az archívum Mengele-aktáinak részleteit (kódolt nevén: a Melcer-aktákat) a Jediót Ahronót online kiadása pénteken hozza nyilvánosságra, de már kedden közzétettek egy előzetest.

Mengelét 1943-ben nevezték ki Auschwitz-Birkenau vezető orvosának. A koncentrációs táborban a gázkamrákhoz vezető válogatást végezte. Orvosi szempontból értelmetlen, szörnyű kísérleteket hajtott végre a kiszolgáltatott foglyokon. A háború után Dél-Amerikába menekült. A Moszad dokumentumaiból kiderül, hogy Adolf Eichmann 1960-as argentínai elrablása után ő lett a titkosszolgálat első számú célpontja, akit Izrael megpróbált élve elfogni – vagy megölni.

Az akta bizonyítja, hogy Mengele nemcsak életében, hosszú évtizedeken át, de még évekkel a tengerbe fulladása után is megtévesztette az üldözőit.

Rovatok