Index Vakbarát Hírportál

Egy zsidó vezető szerint múzeumban kéne kiállítani a Hitler-harangot

2017. szeptember 6., szerda 12:23

A németországi Herxheim am Berg templomában különös harang lóg a toronyban 1934 óta. A rajta látható felirat még a náci korszakban készült: Alles für's Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler). A harang már több mint nyolcvan éve kong ugyanazon a helyen.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster úgy látja, a harangnak nem a templomtoronyban, hanem múzeumban lenne a helye.

Számomra felfoghatatlan, hogy egy ilyen harangot egyáltalán valaha kitettek egy templomban. Még kevésbé tudom megérteni azt, hogy még mindig akadnak olyan emberek, akik pozitívan viszonyulnak ehhez a haranghoz

– mondta Schuster, a falu polgármesterére célozva. Ronald Beckert korábban sokan bírálták, amikor kétértelmű kijelentéseket tett a harangra és a náci korszakra vonatkozóan.

Az MTI témával foglalkozó hírügynökségi anyagából nem derült ki, hogy Schuster szerint miért lenne jobb, ha egy ideológiasemlegesen kongó harangot inkább múzeumban mutogatnának, ahol mindenki jól megbámulhatja.

Herxheim am Berg önkormányzata augusztus végén döntött úgy, hogy szakvéleményt kér a harang további sorsáról. Az önkormányzat szavazása előtt egy nyugdíjas tanárnő újságcikkben bírálta, hogy a templomban semmi sem utal a harang történetére.

Ha elkészül a szakértői véleményezés, a testület dönt arról, hogy például emléktáblát állítsanak-e ki a templomban. A tábla költségeit egy adományozó már magára vállalta.

Rovatok