Index Vakbarát Hírportál

Lefejezett varangyokat találtak egy négyezer éves sírban Izraelben

2017. szeptember 26., kedd 14:35

Lefejezett varangyokat találtak a régészek egy négyezer éves sírban Izraelben, útravalóul adhatták őket a halottnak – írja az MTI a Jediót Ahronót honlapja, a ynet nyomán.

Az Izraeli Régészet Hatóság (IAA) kutatói Jeruzsálemben, a Bibliai Állatkert szomszédságában egy négyezer éves sírhelyre bukkantak, ahol a sziklába vájt járatban a halott mellett talált egyik ősi cserépedényben csontmaradványokat fedeztek fel. A Haifai Egyetemen megállapították róluk, hogy legalább kilenc lefejezett varangyos békától származnak, amelyeket a halott mellé útravalóul helyeztek el.

Az ásatásokat 2014-ben, Jeruzsálem Malcha lakónegyedének kiterjesztésekor végezték a Refajim folyó völgyében, amely termékeny talajt kínált a négyezer éve, a kánaáni korszakban ott letelepülő népeknek. Abban az időben két lakott település is lehetett a környéken, két templom és több temetkezési hely, amelyek feltárása bepillantást enged az egykor élt emberek életmódjába és szokásaiba.

Az érintetlenül megtalált sír edényeinek tartalmát a Tel-Aviv-i Egyetem tudósai megvizsgálták és datolyapálma- és mirtusznyomokat találtak rajtuk. Ezek a növények nem tartoznak a hely természetes élővilágába, jelenlétük földművelésre utal. A datolyapálma ebben a korban a régészek szerint a termékenységet és az ifjúságot is szimbolizálta, ezért is ültethették el őket ezen a vidéken. A sírban való elhelyezésük szintén arra a bronzkori temetkezési szokásra utal, amely szerint a korabeli közösségek élelemmel indíthatták el a halottakat túlvilági útjukra.

Rovatok