Index Vakbarát Hírportál

13 éves lányok vagyunk, szerelmesek egy nős férfiba, mit tanácsolsz?

2018. február 5., hétfő 18:33

Rúzsfoltos baboskendőt, Amanda Lear lovaglócsizmáját vagy húsz kiló Duran Duran autogramot adtak volna azért a kincsért valamikor, ami most felkerült a netre: az Ifjúsági Magazin összes száma 1965-től a rendszerváltásig. Szexuális tanácsok Veres Pali bácsitól, riportok punkokról és csövesekről, belekérdezős interjúk Erdős Péter állami poppápával: pár napig most minden szabadon letölthető az Arcanumról.

Az Ifjúsági Magazint a nyolcvanas években legtöbben vagy a nemi felvilágosítás kedvéért, vagy a poszterekért és zenei cikkekért vettek; egyszerre lehetett röhögcsélni is néhány cikk hangvételén, meg főleg a - sokszor valószínűleg a szerkesztőségben született - olvasói leveleken (13 éves lányok vagyunk hárman, szerelmesek egy nős férfiba, mit tanácsolsz?), és közben falni az infókat.

Az Ifjúsági Magazin most szabadon hozzáférhető az Arcanumon

Az IM számai – az úttörőknek szóló Pajtással és a Kisdobossal együtt – most felkerültek az Arcanumra. A régi újságok, sajtótermékek ugyanúgy részei a magyar kulturális örökségnek, mint a könyvek vagy a filmek. Hogy digitálisan elérhetők legyenek, egyértelmű közérdek. A magyar közgyűjtemények idáig mégsem fektettek erre túl nagy hangsúlyt – ebben talán most van valami változóban –, így annak is örülni kell, hogy a piaci rést kihasználva van egy komoly digitalizációs projekt. Bár ez jelentős részben fizetős, bizonyos tartalmai ingyenesen elérhetők. Az Arcanum adatbázisából jövő vasárnapig az Ifjúsági Magazin összes évfolyama teljes tartalommal szabadon böngészhető, aki pedig addig regisztrál, ezen a hétvégén minden újságot szabadon elérhet. Az Arcanum szerkesztői, ha rendelkezik olyan ritka régi újsággal, ami nem szerepel az archívumban, szívesen felvennénk Önnel a kapcsolatot.

 Zene után cuccok: a Sex & Drugs & Rock'n'roll-ból a következő cikkben azt nézzük meg, hogy foglalkozott az Ifjúsági Magazin a kábítószer-jelenséggel és az “ifjúsági devianciával”. A sorozat harmadik, záró részében pedig az IM és a szexualitás viszonyát mutatjuk be.

Rovatok