Index Vakbarát Hírportál

Megtalálhatták a japán-orosz háború legendás aranyszállító hajóját

2018. július 18., szerda 23:24

Egy 113 éve elsüllyedt orosz hadihajó roncsaira bukkantak Dél-Korea partjainál, Ulleungdo szigeténél. A mentést végző alakulat - a koreai Shinil Csoport - azt állítja, hogy a Dmitrij Donszkoj roncsait találhatták meg. Régóta rebesgetik, hogy a hajó temérdek kincset szállíthatott.

A cirkálót az 1905-ös orosz-japán háborúban süllyesztették el a tsuhimai ütközetben, a háború egyik fordulópontján. Az 1885 óta rendszerben álló hadihajó kezdetben a Földközi-tengeren szolgált, majd a Balti-tengeren szolgált, mielőtt a Csendes-óceánra vezényelték. Miután elszakadt a flottától, a japánok megtámadták és elsüllyesztették. A hajó legénysége Ulleungdónál szállt partra.

Pletykálják, hogy a Dmitrij Donszkoj szállította az egész orosz flotta aranykészletét, amiből a legénységet is fizették. Ha a pletykák igazak,

a hajón található aranykincs mai árfolyamon több milliárd dollárt érhet.

Erre azonban nincs bizonyíték; a szakértők szerint nem valószínű, hogy egyetlen hadihajóval szállíttattak volna ekkora mennyiségű aranykincset. Kirill Kolesnyecsko, az oroszországi Távol-Keleti Szövetségi Egyetem professzora a RIA Novoszty hírügynökségnek azt mondta: túl veszélyes lett volna egy hajón tartani az összes aranyat. Különben sem lett volna értelme, hogy Oroszország hajón szállítsa az aranyat, mivel vonattal kockázatmentesen eljuttathatták volna Vlagyivosztokba.

Ettől függetlenül több dél-koreai és japán cég vállalkozott rá, hogy felkutassa a hajóroncsot. A Shinil Csoport azt állítja, hogy felfedezték a maradványait; erről több videót is megosztottak a közösségi médiában. Ennek ellenére a céggel kapcsolatban vannak kétségek. A dél-koreai Chosun Biz hírportál megemlítette, hogy a Shinil Csoportot idén júniusban alapították, 100 millió koreai won (nagyjából 24 millió forint) alaptőkével.

A cég azt ígérte, hogy később sajtótájékoztatót tartanak, ahol minden kétséget eloszlatnak. Az ígéreteik szerint három hónapon belül a felszínre hozhatják a roncsokat.

(BBC News)

Rovatok