Index Vakbarát Hírportál

Zárják be vasárnap a korcsmákat!

2014.10.09. 19:18

A vasárnapi korcsmázás betiltásával növelnék a nemzeti erőt • Csapataink bekerítették a montenegróiakat • Új háborús jelképünk, az Auguszta-virág • Kéményseprő hoz szerencsét drága katonáinknak. 100 éves hírek.

Zárják be vasárnap a korcsmákat!

A Községi- és Körjegyzők Országos Egyesülete fölterjesztést intézett a belügyminiszterhez a vasárnapi munkaszünetnek a korcsmákra való kiterjesztése iránt.

„Bár tudjuk — mondja a fölterjesztés —, hogy a pénzügyi szempont szem elől nem téveszthető, mégis azt hisszük, hogy a vasárnapi alkoholfogyasztás állami vonatkozású jövedelme nem képvisel akkora összeget, amellyel szemben a nemzeti erő gyarapodása háttérbe szorulhatna.” Tovább... (Népszava)

Csapataink bekerítették a montenegróiakat

A montenegrói határ legexponáltabb pontján fekvő határállomásunkról közel tiz napja négy hegyi dandárunk indult el Montenegróba, hogy azt a katonaságot, ami felett Montenegró még rendelkezik, teljesen szétszórja. A határ közvetlen közelében jól megerősitett pozícióban körülbelül 8000 montenegrói foglalt állást. Ezt a sereget sikerült teljesen bekeríteni s most heves összeütközések folynak, de a montenegróiak végleges megtörése itt már csak napok kérdése. Hír szerint az ország belsejében a montenegrói sereg még mintegy 10—12.000 főnyi. Tovább... (Pesti Napló)

Az Auguszta-virág

Kedves divat indult ma hóditó útjára a fővárosban. Szines bársonyból készült, elegánsan előállított árvácskát hordanak az urak és hölgyek. Bájos harmóniába olvad a hármasszövetség öt szine az árvácska öt levelének összetételében. A virághullajtó őszben a jótékonyság melege nyitotta ki az uj virágot, amelynek a neve: Auguszta-virág. Ugy mint a harmincéves háború piros és fehér rózsája korszakot jellemzett, az Auguszta-virág is most folyó titáni harcunk hervadhatatlan történelmi emléke lesz. Az Auguszta-virág ára 2 korona és kizárólag az Auguszta-alap irodájában, Károly-körut 3. alatt kapható. Tovább... (Pesti Hírlap)

Szerencsét hoz a kéményseprő

Kedves babona fűződik a kéményseprőkhöz : miért, miért nem, azt hiszik róluk, hogy szerencsét hoznak. Aki az ő kormos seprűikből kitép egy szálat, meg van győződve arról, hogy most már feléje fordul a szerencse. Igy gondolkodtak a harctérre indulás előtt azok a katonák is, akiket épen szerencseszerzésük közben „kapott le” fényképészünk az utcán. A katonák megpillantottak egy kéményseprőt, oda rohantak hozzá, felemelték, jól megforgatták, hogy szerencsét hozzon számukra. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Rovatok