Index Vakbarát Hírportál

Ne lőjj, öreg bajtárs

2014.12.20. 20:26

Elegük van a lövöldözésből, inkább barátkoznak a lövészárokban a németek és a franciák • Elkapták a bankóhamisító fényképezősegédet és társait • Fél karral is lehet vadászni, de még zongoraművész is lehet az ember • Muff, boa, katonai kapca és még mennyi minden páratlan karácsonyi ajánlatunkban. 100 éves hírek.

Németek és franciák barátkozása a lövészárokban

Német tábori levélből közöljük a következő érdekes részleteket:

Hetek óta fekszünk már itt és lövöldözzük egymást. Ugy dél körül egyik emberünk tréfából egypárszor földobta a sátor tetejét. Erre néhány francia elkezd integetni a sapkájával. Természetesen jót nevettünk és az integetés mindkét oldalról erősödött. Egy francia egész mellig kiemelkedett és idekiáltott hozzánk:

Ne lőjj, öreg bajtárs!

Villámgyorsan elterjedt a megállapodás lövészárkainkban, hogy nem lövünk. Pár pillanat múlva, mindkét oldalról mellig kiemelkedtünk az árok szélére. A franciáknál a főmester, aki először kiáltott hozzánk, kiugrott az árokból és integetett, hogy küldjünk vele szembe egy embert. Tovább... (Népszava)

Letartóztatott bankóhamisítók

Hamis ötvenkoronások készítése- és forgalomba hozatala miatt a rendőrség letartóztatta Szélesi Imre huszonnégy éves fényképezösegédet, Wallai Antal harmincnégy éves földmivest és ennek feleségét, Horváth Máriát és Timula András huszonnyolc éves kocsirendezőt. Pénzhamisitótelepük a biharmegyei Homola községben volt. A hamisítványokat Budapesten hozták forgalomba és több helyen sikerült elhelyezni ezeket. A detektívek már régebben nyomoztak utánuk és most sikerült is Szélesit elfogni Homolán, a többit pedig Ócsán. Valamennyit Budapestre hozták. — Kristóf Toicsel, Dimitrov Mihály és Zeleszki Dimitrov munkások hamis pénzt ígérgettek többeknek azzal, hogy jó pénzért kétszer annyi hamisított pénzt fognak kapni. Mind a hármat letartóztatták. Tovább... (Pesti Hírlap)

A sebesültek vigasztalója

Gróf Zichy Géza, a kiváló zeneszerző érdekes előadást tartott minap a hadikórházakban félkarú sebesülteknek. A gróf, aki régebben egy vadászaton megsebesült és emiatt egyik karját amputálni kellett, bemutatta, hogy ő egy kézzel is tud vadászni, sőt ez a hibája nem volt akadály abban sem, hogy kiváló zongoraművész lehessen. Tovább a Tolnai Világlapjára.

Karácsonyi slágercikkek!

50 olcsó reklámcikk!

Katona kapca flanellból 30 fillérért, reform női nadrág, muff és boa és még megannyi nagyszerű ajándék. Tovább... (Pesti Napló)

Mi ez?

Az Index és az Arcanum Digitális Tudománytár együttműködésében ön minden nap hozzáférhet a száz évvel korábbi napi- és hetilapokhoz. Ha szeretne többet tudni az együttműködésről és érdekli, hol találhat további első világháborús dokumentumokat, olvassa el korábbi cikkünket. Az Arcanum első világháborús oldalát itt találja.

Rovatok