Index Vakbarát Hírportál

Bizonyíték a sötét anyag létezésére?

2009. április 2., csütörtök 13:18 | aznap frissítve

A Pamela űrszonda túl sok pozitront észlelt, ami a sötét anyag létezésére utal.

A sötét anyag az univerzum huszonhárom százalékát teszi ki, de közvetlenül nem megfigyelhető, csak a látható anyagra gyakorolt hatásából következtethetünk létezésére. A sötét anyagból származható jeleket a Pamela műhold találta meg, mikor ismeretlen eredetű, nagy energiával rendelkező pozitronokat (az elektronok antirészecskéi) talált– írja a BBC.

A kutatók szerint azért valószínűsíthető, hogy ezek a részecskék a sötét anyagból származnak, mert olyan helyen találták őket, ahol sokkal kevesebb pozitronnak kellene lennie. Az eddig ismert eredmények szerint azonban a sötét anyagban nagyobb az antirészecskék aránya, mint ahogy az várható volna, a Pamela műhold adatai tehát a sötét anyagra utalnak a kutatásban részt vevő egyik tudós, Piergiorgio Picozza szerint.

Van viszont egy másik magyarázat is a pozitronokra. Egyesek szerint ezek olyan forgó, sűrű, ám már halott csillagokból származnak, melyek rengetek energiát bocsátanak ki. A Fermi-űrteleszkóp ezeket a csillagokat is vizsgálja, és valószínűleg tud majd olyan adatokkal szolgálni, melyek tisztázhatják a rejtélyes jelek eredetét.

A kutatásban nem résztvevő, ám a sötét anyag vizsgálatával foglalkozó Nigel Smith professzor a következőket nyilatkozta: „A forgó csillagok magyarázata a legvalószínűbb. Úgy gondolom, nagyon sokak várják most azt, hogy milyen eredményeket talál a Fermi.”

Picozza professzor is egyetért azzal, hogy ez a kevésbé izgalmas magyarázat is helytálló lehet. Elmondta továbbá azt is, hogy a részecskék alapján akár majd reprodukálni is tudják a sötét anyagot, a svájci nagy hadronütköztetőben (Large Hadron Colliderben, LHC). „Ha minden eredményt sikerül igazolnunk, és ha az LHC-s kísérletek sikerrel járnak, majd akkor tudjuk csak azt mondani, hogy felfedeztük a sötét anyagot” - nyilatkozta Picozza.

Rovatok