Index Vakbarát Hírportál

Tízmilliárd éves szupernóva-robbanásokat észleltek

2011. október 10., hétfő 17:01

Izraeli és amerikai kutatók a Subaru Deep Field nevű égboltterületen százötven szupernóva-robbanást detektáltak, melyek közül egy tucat tízmilliárd évvel ezelőtt következett be, azaz a legrégebbi ilyen eseményekről van szó.

A Tel Aviv University kutatói által vezetett projekt a telehold méretével megegyező égboltterületen rekordszámú, százötven szupernóva-robbanást azonosított. A feladat még egy csúcsbeállítást is eredményezett, ugyanis a robbabások közül 12 körülbelül tízmilliárd évvel ezelőtt következett be, így a legrégebbi és egyben a legtávolabbi szupernóva-robbanásokat sikerült megfigyelni. A kutatás vezetői szerint az eredmény hozzájárul a szupernóva-robbanásokról alkotott képünk javításához, ezen keresztül pedig a kémiai elemek – különös tekintettel a vas – keletkezésének jobb megértéséhez.

A csoport a Subaru Deep Field területen található 150 ezer galaxis észleléséhez a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő nyolcméteres japán Subaru teleszkópot használta. A legtávolabbi galaxisok és a bennük fellobbant szupernóvák sikeres detektálásához a kutatók éjszakákon át gyűjtögették a fényt, de még így is szükség volt a nyolcméteres tükörre és a hozzá kapcsolódó élvonalbeli technológiákra, hogy értékelhető képeket nyerjenek. A nem túl nagy területen 150, különböző távolságban és így időben bekövetkezett szupernóva-robbanást detektáltak, melyek mindegyikének fénye most ért el hozzánk.

A kutatócsoport elemzése alapján az Ia típusú szupernóvák tízmilliárd évvel ezelőtt körülbelül ötször nagyobb gyakorisággal robbantak, mint manapság. Ezek a kataklizmák a világegyetem vastartalmának legfontosabb forrásai.

A napokban az Ia típusú szupernóvák a természettudományos közvélemény érdeklődésének középpontjában állnak, hiszen a 2011-es fizikai Nobel-díjat ezen objektumok kutatásáért, ezáltal a világegyetem gyorsuló tágulásának felismeréséért kapta három csillagász. A szupernóvák természetének megértésében a Nobel-díj ellenére is sok nyitott kérdés van, így a kutatás hozzájárulhat az Ia típusú robbanásokat elszenvedő csillagok tulajdonságainak pontosabb megértéséhez, ezen keresztül a titokzatos sötét energia természetének felderítéséhez.

Rovatok