Index Vakbarát Hírportál

Csokit és almát is szállít a Progressz űrhajó

2011. október 30., vasárnap 12:19

Sikeresen felbocsátották a világűrbe a Progressz M-13M orosz teherűrhajót vasárnap a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről, közölte a Moszkva melletti földi repülésirányító központ. Ez az első fellövés azóta, hogy augusztus végén leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő felbocsátásokat a Progressz M-12M teherűrhajó elvesztése miatt, amit a hordozórakéta meghibásodása okozott.

A Progressz M-13M több mint 2,6 tonna terhet, többek között élelmiszert, vizet, oxigént, üzemanyagot, különböző berendezéseket szállít a Nemzetközi Űrállomásra, amivel a tervek szerint november 2-án kapcsolódik össze. A teherűrhajó sikeres felbocsátása enyhíti az űrállomás jövőjével kapcsolatos aggodalmakat, jelenleg ugyanis az orosz teherűrhajók jelentik az egyetlen szállítási lehetőséget az űrállomásra azóta, hogy a NASA júliusban leállította az űrsiklóprogramot.

Az űrállomás személyzete az élelmiszerek között 13 kilogramm friss gyümölcsöt, almát, narancsot és grapefruitot is kap, valamint 1,5 kilogramm vöröshagymát és fél kiló fokhagymát. A zöldséget és a gyümölcsöt olyan konténerekbe csomagolták, amelyekben hónapokon keresztül megőrizhetik frissességüket. Az orosz űrhajósok esetében változik az étrend: ezentúl tizenhat naponként kapják ugyanazt az ételt az eddigi nyolc helyett. Az orosz kozmonautákat két éve más étrend alapján táplálták, mint a többieket, így viszonylag egyhangú koszton éltek.

Az űrhajósok a családtagoktól és a pszichológusoktól is kapnak csomagokat, bennük csokoládét és aszalt gyümölcsöt. Ezek nem csupán az étrendet teszik változatosabbá, de a hangulatot is javítják.

Szintén a most fellőtt Progressz viszi fel az ISS-re az orosz fejlesztésű Bíbic-M mikroműholdat. A légköri viharjelenségek tanulmányozására épített szerkezet össztömege 40 kilogramm, a benne rejlő tudományos berendezésé pedig mindössze 12 kilogramm. A Progressz M-13M-at, miután lekapcsolják az űrállomásról, a Földtől 480-500 kilométeres távolságba emelik, majd ekkor lövik ki róla a mikroműholdat.

Rovatok