Index Vakbarát Hírportál

600 millió éven át száraz volt a Mars

2012. február 7., kedd 10:19

A Marson legalább hatszázmillió éven át extrém szárazság uralkodott, így a környezet túl kedvezőtlen volt bármilyen életforma kifejlődéséhez – erre a következtetésre jutottak a vörös bolygó talajtani vizsgálatai alapján az Imperial College London kutatói, akik eredményeiket kedden ismertetik az Európai Űrügynökség (ESA) párizsi konferenciáján.

A kutatók három éven át elemezték azokat az adatokat, amelyeket a NASA Phoenix űrszondája 2008-as marsi küldetése során gyűjtött. Az űrszonda az északi sarkvidéken landolt, hogy az esetleges marsi élet nyomai után kutasson, valamint a jég és a talaj vegyelemzését végezze – olvasható a ScienceDaily tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A tudósok azt vizsgálták, hogy mekkora az agyagszemcsék aránya a talajban, amelyek keletkezéséhez vizes környezetre van szükség. Azt találták, hogy legfeljebb 0,1 százalék lehet az agyagszemcsék aránya, míg a Földön legkevesebb 50 százalékos a részesedésük. Ennek alapján kiszámították, hogy a bolygó talaja az égitest születése óta legfeljebb ötezer éven át érintkezhetett folyékony vízzel, ez viszont túl rövid az élet kialakulásához.

Legalább hatszázmillió éve viszont teljesen száraz a Mars annak ellenére, hogy bőséggel található jég a felszínen, és korábbi kutatások szerint a vörös bolygón hárommilliárd évvel ezelőtt sokkal melegebb és csapadékosabb éghajlat uralkodott. A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a Mars és a Hold talaja ugyanazon extrém körülmények között formálódott.

A műholdas felvételek tanúsága alapján a talaj mindenütt egyforma a bolygó felszínén, így az Imperial College London kutatói által végzett elemzés a Mars egészére vonatkozik. „A bolygón uralkodó jelenlegi viszonyok éles ellentétben állnak az égitest korai életszakaszával, amikor a Marson melegebb, csapadékosabb időjárás volt. Ez a kedvező, az élet kifejlődését segítő klíma igen rövid ideig tartott.

A NASA és az ESA által tervezett marsi missziókon az űrszondák mélyebbre ásnak majd le, hogy a talajban rejtőző esetleges életformákat felderítsék" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Tom Pike.

Rovatok