Index Vakbarát Hírportál

Saját csillaga tünteti el egy bolygó légkörét

2012. június 29., péntek 21:26

Drámai változásokat találtak csillagászok a Hubble űrteleszkóppal egy szuperforró, hatalmas bolygó légkörében azután, hogy a csillagából kitörő röntgensugarak találták el. A Hubble 2010-ben fedezte fel a HD 189733b jelű, tőlünk 60 fényévre található exobolygót. Ekkor semmilyen, atmoszférára utaló jelet nem találtak a csillagászok.

Egy második, 2011-es megyfigyelés azonban kimutatta, hogy a bolygó felszínén ezer tonna per másodperces sebességgel hidrogéngáz áramlik. A kutatók szerint egy egy napkitöréskor a HD 189733b hárommilliószor annyi röntgensugárzást kapott, mint amennyi a Földre eljutna egy ugyanilyen jelenség következtében.

A Jupiter méterű bolygó alig 5 millió kilométerre kering a saját központi csillagától, vagyis harmincszor közelebb van, mint a Föld a Naphoz képest, és tízszer közelebb, mint a Naphoz legközelebb keringő Merkúr. Pár órával a második Hubble-megfigyelés előtt a NASA Swift teleszkópja megnövekedett röntgensugárzást észlelt a csillagból.

„Ez volt a legfényesebb röntgensugár, amit eddig a HD 189733A jelű csillagból észleltünk, nagyon úgy tűnik, hogy ez vezetett a bolygója párolgásához, amit pár órával később a Hubble-lel észleltünk” – írja Peter Wheatley, az angol University of Warwick csillagásza. A kutatók szerint a felfedezés megváltoztathatja a Jupiter-méretű bolygók és a szuperföldek kutatását.

Rovatok