Index Vakbarát Hírportál

Hogy zajlik egy űrhajós reggeli?

2011.07.09. 21:30

Az amerikai űrsiklóprogram harmincéves története tele van világra szóló sikerekkel és szívszorító tragédiákkal. Ezekről az USA űrhivatala, a NASA folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt, és a sajtó minden egyes küldetés alkalmával tele van a sikló űrbe bocsátásáról készült beszámolókkal, képekkel, videókkal. Embert próbáló kiképzés, hihetetlen testi és szellemi erőfeszítés, aztán dörgés, villámlás, füstfelhő, csönd, lebegés, és a Kék Bolygó elmaradhatatlan képe az űrből, biztos ismerős az összes kép. Van azonban az űrsiklóprogramnak egy kevéssé dokumentált, kínosan protokolláris eleme, amely a legtöbbször kimarad az űrhajósok hősiességéről, bátorságáról és szakmai hozzáértéséről szóló beszámolókból: ez nem más, mint a küldetések előtt lebonyolított szertartásos reggeli.

A NASA archívumában fellelhető képek tanúsága szerint a reggeli hagyományosan ugyanabban a helyiségben, ugyanannál az asztalnál, ugyanaz előtt a fehér, bordázott függöny előtt zajlik, a sarokba állított szekrényen ugyanazzal a televíziókészülékkel. A gyaníthatóan ugyanazzal a kék abrosszal megterített asztalon mindig ott van az aktuális küldetés emblémájával feldíszített torta, szigorúan felvágatlanul, és az asztal körül ott ülnek az űrhajósok, akik néha mosolyognak, néha hüvelykujjukkal a levegőbe böknek, de a legtöbbször kényszeredett mosollyal az arcukon, zabszemmel a seggükben várják a protokolláris esemény végét.

Összeszedtük a NASA archívumából elérhető reggelizős képeket, hátha fény derül a titokzatos ceremónia részleteire. Azt sajnos nem feltétlenül tudjuk meg belőlük, mit esznek konkrétan az űrhajósok utolsó földi reggelijükön, de nézzék meg alaposan a formaruhákat, a frizurákat, a korabeli bajszokat, dauerokat, és egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy megértsék, mit jelent űrhajósnak lenni itt a Földön. Jó szórakozást!

Minden, amit az űrhajós reggelikről tudni lehet!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Rovatok