Index Vakbarát Hírportál

Kétmillió forint feletti négyzetméterár - Budapest legdrágábbnak hirdetett lakása

2008.11.20. 14:09

Az "építek magamnak házat és a haverommal kifestetem" megoldások ritkán nyerők, de ez mondjuk pont ilyen. A lakást ugyanis a New York-palotát is tervező Hauszmann Alajos építette magának, a haverját meg úgy hívták, hogy Lotz Károly (aki meg pl. a Divatcsarnok báltermét festette). Jelen pillanatban ez a legmagasabb négyzetméteráron kínált kégli egész Budapesten, ami teljesen érthető - főleg, hogy a dizájner meg az Országház fafaragványait is készítő Thék Endre volt. További előnye a 119 nm-es, 2+2 félszobás pecónak - tehetné még hozzá az ingatlanos -, hogy nem panel, vagyis a szobák egybenyithatók, illetve a nagy belmagasság miatt az egész galériázható. A kedves vásárló fantáziájának semmi sem szabhat határt!

Hauszmann Alajos 1891-ben tervezte és építtette a Duna parton álló klasszikus homlokzatú és zsolnai majolika tetőcserepes 3 emeletes házat. A 2005-ös műemléki rekonstrukció révén a tetőszerkezet, valamint a lépcsőház is visszanyerte eredeti pompáját.
Hauszmann lakása az első emeleten található, gyönyörű panorámával a Dunára és az Erzsébet hídra. A lakásban az elmúlt években számos, a Műemlékvédelem által felügyelt rekonstrukcióra került sor. Az egyedi beltéri fa ajtók és a különleges stukkós mennyezet mind-mind régi fényükben tündökölnek. A vizes helységek az idők során elavultak, felújításra szorulnak. A kisebb szobában található híres mennyezeti freskót, mely Lotz Károly egyetlen ilyen jellegű alkotása. A hallban az Országház fafaragványait is készítő, Ték Endre munkáját csodálhatjuk meg, mely egy dobogón álló társalgó-fülke köré épült.
A lakás a maga nemében egyedülálló kombinációja a műemléki és ingatlan befektetésnek.

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy ez az enteriőr hogy vészelte át a 45-ös ostromot, és vajon miként funkcionált utána a szocialista években? Aki tudja írja meg!

A tippért kösz Tibinek, és persze aki érdekes ingatlanhirdetésbe botlik, küldje el az Urbanistának!



Rovatok