Index Vakbarát Hírportál

Óriásplakátok műemléki környezetben. Aláírásgyűjtés a karácsonyi meglepetés ellen

2009.01.07. 14:00

Gaborrob: IMG 3137

Nem minden önkormányzat élő betlehemmel, vásárral, műsorral vagy díszkivilágítással lepte meg Karácsonykor polgárait. A II. kerületben például egy csomó új óriásplakátot tettek ki az ünnepek alatt - derül ki Rocky fotókkal illusztrált leveléből. Építész olvasónk még egy szép párhuzamot is mellé tett: az 1931-ben épült gyönyörű bauhaus mintatelep emléktábláján ugyanis külön hangsúlyozzák, hogy a "gazdasági világválság idejében" készült el. Vagyis akkoriban kicsit más válaszokat fogalmaztak meg a krízisre, mint manapság.

Kedves Urbanista Blog!
 

Mostanában rákaptam eme igen érdekes blog olvasására, és mint építész fotózgattam a hétvégén…

Tavalyelőtt sikerült ideköltöznünk, a II. kerület, ezen kellemes részére Pasarétre. Az ünnepi jókívánságok közben hívta fel szomszédom a figyelmemet, hogy miközben mi a mákos bejglit és a malacsültet lakmároztuk, dolgos kezek bizony karácsonyi meglepetést is barkácsoltak nekünk, jó pár, de annál ocsmányabb óriásplakát formájában! Mint a mai nap kiderült, mindez önkormányzati segédlettel, a dolgok mai állása szerint teljesen szabályosan, engedéllyel. Köszönjük szépen a karácsonyi ajándékokat, a hetente bedobott több kilónyi szórólap mellé, már csak ez hiányzott a boldogságunkhoz! És akkor szerepeljen itt a sok helyre szétküldött levelem, fotókkal illusztrálva (és egyenlőre nem adom fel, aláírásgyűjtés lesz) 

Tárgy: óriásplakátok-reklámtáblák elhelyezése

Helyszín: II. kerület, Pasarét, Pasaréti út, Napraforgó utca és környéke

Szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy az ünnepek alatt milyen engedélyek birtokában helyezett el ismeretlen cég illetve személy a tárgyi területen, a mellékelt fényképek szerinti helyeken, az épített, ráadásul műemléki (Napraforgó utcai családiház-mintatelep tőszomszédságában) környezetet kétség kívül erősen romboló, a kulturált utcaképbe nem illő óriásplakátokat!

Gaborrob: IMG 3131

Mint köztudott, a Hűvösvölgyi út reggeli forgalmát elkerülendő, sok ingázó választja kerülőútnak az egyébként lakó-pihenő övezetnek számító (?), de 30-as táblával biztosan védett területet. Ezért a reggeli órákban itt is komoly sorok alakulnak ki. Az „élelmes” vállalkozó bizonyára erre a célközönségre építve gondolta jövedelmezőnek ebben az egyébként kellemes környezetben, a rendkívül ronda és ormótlan reklámtáblák elhelyezését.
 

Gaborrob: IMG 3160

Abba bele sem merek gondolni, hogy ezekre netán engedélyt kaphatott az illetékes hatóságoktól, mert akkor joggal merül fel a kérdés: Hol a határ? Hiszen kiváló felület lehet még a zuhatag sori viadukt teljes oldala, a pénzügyőr focipálya hosszú kerítése, az Ördög-árok partja stb.

 

Gaborrob: IMG 3137

A bauhaus mintatelep tulajdonosai nem kevés pénzt és energiát fordítanak arra, hogy ezeket az értékes házakat felújítsák, megmentsék. Szerintem álmukban sem gondolták volna amikor ezt a helyet választották lakókörnyezetül, hogy óriásplakátokkal körülbástyázva kell majd mindennap hazaérkezniük, de szerintem senki a környéken!

Gondolom az illetékes hatóság, minden esetben az ott lakók érdekeit tartja szem előtt, ezért kérem Önöket az ügy mielőbbi kivizsgálására és a táblák mielőbbi eltávolítására!
Ha szükséges, szerintem pár nap alatt több ezer aláírást össze tudunk gyűjteni a környéken.
Zárójelben jegyzem meg, a város felé haladva a Pasaréti úton (a Pasaréti tér után), szintén elég sok helyen lepottyantottak ilyen táblákat…


Várom mielőbbi válaszuk, tisztelettel:

közös képviselő, II. kerületi lakos, építészmérnök


…már csak a hely szellemének a tiszteletére tekintettel is…

Gaborrob: IMG 3142



MCMXXI – 1931

EZ A CSALÁDIHÁZ-MINTATELEP MELY A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG IDEJÉBEN
DR. RAKOVSZKY IVÁN A FŐVÁROSI KÖZMUNKÁK TANÁCSA ELNÖKÉNEK MEGÉRTŐ TÁMOGATÁSÁVAL ÉPÜLT FEJÉR ÉS DÁNOS VÁLLALKOZÓ ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖK
ALKOTÁSA

E KOR MŰVÉSZI TÖREKVÉSEINEK SZELLEMÉBEN IRÁNYÍTOTTÁK A TELEP LÉTREJÖTTÉT KERTÉSZ K. RÓBERT KAFFKA PÉTER KOZMA LAJOS VÁGÓ LÁSZLÓ
ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖK

AZ EGYES CSALÁDI-LAKÓHÁZAK TERVEZŐI:


1. 13. VÁGÓ LÁSZLÓ
2. WÄLDER GYULA
3. KAFFKA PÉTER
4. BIERBAUER V. DR
5. 6. 8. KOZMA LAJOS
7. WELLISCH ANDOR
9. 11. KERTÉSZ K. R.
10. MÜNNICH ALADÁR
12. QUITTNER ERVIN
14. TAUSZIG-RÓTH
15. MASIREVICH GY.
16. BÖHM-HEGEDÜS
17. LIGETI-MOLNÁR
18. WEICHINGER K.
19. HAJÓS ALFRÉD
20. FISCHER JÓZSEF
21. GERLÓCZY G.
22. BARÁTH-NOVÁK
ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖK
 

 Még több fotó az "óriásplakát és bauhaus" témában itt.



Rovatok