Index Vakbarát Hírportál

A pesti Országház kupolájának mása egy bécsi templomon. Illetve fordítva

2010.08.26. 21:30
Budapesti Parlament vs. bécsi Kirche Maria vom Siege Budapesti Parlament vs. bécsi Kirche Maria vom Siege

Lehet, hogy újszülött vagyok, de nekem is új volt az a párhuzam, amire Edit hívta fel a figyelmemet. Lássuk, miről is van szó:  

Kedves Dávid!

Lehetséges, hogy ez csak "egy újszülöttnek minden vicc új" szituáció. 
Ahhoz képest, hogy már sokszor jártam Bécsben, ezt most először láttam: a távolról megpillantott kupola azt az érzést keltette bennem, mintha a Parlament kupoláját látnám.
Ez a templom a Kirche Maria vom Siege (Diadalmas v. Győzedelmes Mária), a történetéről itt lehet olvasni:http://www.tourmycountry.com/austria/maria-vom-siege-church.htm
A Westbahnhoftól már látszik ez a kupola, különben a Fünfhaus kerületben van. 1868-75 között építették, tehát korábban, mint a Parlamentet.

Üdv. Hári Edit

Nos ezen a teljes alakos képen már nem olyan mellbevágó a hasonlóság, de aki valami légből kapott összeesküvésre gyanakszik, az téved. A templom ugyanis Friedrich von Schmidt alkotása, aki történetesen a magyar Országházat tervező Steindl Imre tanára volt.

Amúgy ha már Bécs és párhuzam, akkor ajánlom mindenki figyelmébe a Táj-Kert Császárvárosról szóló posztjait , valamint a Fővárosi Blog hasonmásos sorozatát .



Rovatok