Index Vakbarát Hírportál

Hulla a kertkapuban. Mit keres egy közszemlére kitett valódi csontváz egy hévízi családi ház előtt?

2012.10.22. 20:27

IMG 2435

Hévíz remek hely: itt van Európa legnagyobb melegvizes tava (amely ráadásul egyedülálló módon nem vulkanikus, hanem tőzegmedrű), Budapest után ez a város büszkélkedhet a legtöbb vendégéjszakával, ami szép teljesítmény egy párezres településtől, a gazdag oroszoknak hála pedig még az ingatlanpiaca sincs olyan mélyen, mint az országos átlag. Ám ami számomra mindennél érdekesebb volt, mikor nem is olyan rég ottjártam, az a fenti ház.

Szinte látom magam előtt, ahogy a közeledő vendégek tippelgetik magukban, mi lehet az a kis rácsos izé ott a kertkaputól balra. Talán borospince ajtaja? (Az utca tele van velük). Persze közelebbről látszik, hogy nem az, hanem inkább ablak:

IMG 2436

És aztán, amikor odahajolunk és bekukucskálunk...

IMG 2431

...akkor ezt látjuk:

IMG 2434

A csontváz nem valami makett vagy gipszdísz, hanem teljesen valódi, mondhatnám egy kis képzavarral hús-vér! Erre tulajdonképpen egy fénymásolt papír már vagy húsz méterrel odébb figyelmeztet, de a fene se gondolná, hogy a "késő római téglasír" alatt ezt kell elképzelni.

A Dombföldi utcában azonban nem ez az egyetlen sír. Érdemes rajta végig sétálni/tekerni nem csak azért, mert hangulatos pincék, meg mázascserép-cégérek szegélyezik, hanem mert a végén egy öreg temető van. Az öreg temető közepén pedig, ahogy lenni szokott, egy még öregebb csöpp templom. 

Szent Magdolna templom, Hévíz

A gyönyörű Szent Magdolna templom még az Árpád-korban épült az egykor önálló település, Egregy híveinek. Még több kép a templomról, temetőről, a római katonasírról és a szép pincékről a galériában.

Bár a közelgő halloween épp jó indok lenne egy temetős, síros, csontvázas posztra, az apropója még sem ez, hanem hogy két hete kerekeztünk pár napot Keszthely környékén (itt vannak hozzá egy remek letölthető bringatérkép). Szóval folytatása következik, mert Hévízen is akad még látnivaló, a környékről nem is beszélve.

Rovatok