Index Vakbarát Hírportál

Megbillent a bátaszéki templom tornya: veszélyessé nyilvánították az ország tizedik legmagasabb épületét

2012.12.09. 13:22

2405910_batasztemplomMD_00000[1].JPG

Fotó: teol.hu, ahol még több kép van a jelenlegi helyzetről

"Veszélyessé nyilvánították a bátaszéki templomot. Az ország kilencedik legmagasabb épületét azért zárták le, mert a toronysisak károsodott. A legóvatosabb becslések szerint is 70-80 millió forintba kerülne a helyreállítása." - írja a teol.hu.

A dolog igencsak meglepő, mert az 1903-ban épült templom szemmel láthatóan nincs rossz állapotban. A pécsi egyházmegye építésze is "megnyugtatta" az újságolvasókat:

 

"nem életveszélyesnek, "csupán" veszélyesnek minősítették a szakértők a bátaszéki templom tornyát"

 

Biztos van pontos definíció a két fogalomra, én magam részéről a különbséget egy kígyóméreg esetében könnyebben tudnám értelmezni, mint egy 82 méter magas toronynál.

Merthogy ilyen magas a bátaszéki templom, ezzel pedig Magyarország egyik legmagasabb épülete. Az idézett cikk szerint a kilencedik, a Wikipédia listája szerint a tizedik (bár ha szigorúan vesszük az épület fogalmát, akkor a három adótorony csak műtárgy és akkor egyből a hetedik helyre ugrik előre). 

Bárhogy is, nagyon magas. És jó lenne, ha ekkora maradna...

_20110116_12223820[1].jpg

Fotók:  műemlékem.hu ahol még több kép van templomról

A témáról a műemlékem.hu magazinjában van egy remek összeállítás, ahol végigveszik a templom történetét is, és megtudhatjuk, hogy a középkori templom faragott kövei egy garázs betonalapjában végezték a XX. század közepén.



Rovatok