Index Vakbarát Hírportál

Új hotel épülhet a Városligetben. Nem örülök...

2013.02.11. 13:12

Csekati Fürdőhangulat című képét az Indafotó Urbanista-csoportjába töltötte fel. Köszi!

Persze az ember tudja, hogy az országok, városok vezetői jót akarnak, de egy gonosz hang mégis azt súgja olykor, hogy a nagy közérdekű fejlesztések mögött - horribile dictu -, olykor talán önös érdekek állnak. Természetesen az ilyen gondolatokat mindig makacsul elhessegetem.

Amikor ránk zúdult másfél éve Szőcs csodálatos ötletcunamija konflisokkal és alagúttal, felmerült a múzeumi negyed kialakítása is (vagyis összeterelni a város fontosabb kiállításait Pestről és Budáról újépítésü ingatlanokba a mai 56-osok terén). Akkor azt írtam, hogy:

 

"Ööööö. A múzeumi negyed nem is lenne rossz ötlet, ha rengeteg elköltésre váró pénzünk lenne. De nincs. Akkor sem, ha Szőcs szerint az alagút és a múzeum együtt nem is olyan drága, "összevissza"  20 milliárd . Hacsak... Hacsak nem épül mellé egy  MNG Point  vagy  Art Liget Center  vagy  Andrássy Office Corner . Bár ha megnézzük, hogy egy Nemzeti Színházra és egy Müpára hány irodaház jut, vagy mennyi épült a Millenárisba, akkor nem biztos, hogy megúsznánk egyetlen ilyen létesítménnyel."

Jé, és mit ad Isten. Amikor a napokban előkerült ismét a koncepció, már szó sincs benne konflisokról és alagútról, viszont felbukkant Demján Sándor neve és az első profitorientált ingatlanfejlesztés terve, amiről korábban szintén nem esett szó.

(És akkor most tekintsünk el attól az apróságtól, hogy a negyed 20 milliárdos tervezett költsége egy csöppet megszaladt és most 70 milliárdnál tart. Lehet, hogy úgy értelmezték a negyed költségét, hogy ez csak a költség negyede.) 

Na de lássuk:

Az Index kérdésére a projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy ez a PPP nem olyan PPP lesz, mert itt „a magántőke a saját rizikójára fektet be”. Így épül majd például termálhotel a Széchenyi fürdő mellé, mondta el Baán László.

Termálhotel a Városligetben? És akkor ez még nem is a Múzeumi Negyed!

Vannak fokozatai az ilyen köz és magán célt egyesítő fejlesztéseknek. A legelrettentőbb ugye a Zsámbéki-medence Szilícium-völggyé varázslása volt, melyből végül csak egy ipari park lett. Vagy ott a Vörösmarty tér 1., amely eredetileg szintén közterületet foglalt volna magába: ennek a helyén ma boltok állnak. A Millenáris és a Millenniumi Negyed esetében legalább megépültek a közcélú projektek (bár nem akármilyen áron).

Valószínűleg nem bosszantana ennyire az egész, ha nem a Városligetről lenne szó. Pont ugyanaz a bajom vele, mint a Demszky idejében megálmodott Tabán-fejlesztésekkel. Az érv az volt ott is, hogy de hát régen is épületek álltak arra.

Igaz, de ez a XXI. század!

Teljesen más a szerepe, jelentősége, értéke ezeknek a zöldterületeknek, legyen szó akár a Tabánról, akár a Városligetről. Arról nem is beszélve, hogy egészen máshol helyezkednek el a mai városszerkezetben, mint a XIX. századiban. Nem is azért fáj az egész tervezgetés, mert felmerül bennem a közpénzek elfolyatásának lehetősége, a közvagyon, közterület elherdálása - hiszen ezt mint mondtam elhessegetem.

Engem az egyik legfontosabb budapesti zöldterület sorsa aggaszt. Oda ne fejlesszen nekem senki hotelt, "saját rizikójára" se!



Rovatok