Index Vakbarát Hírportál

A legfurább magyar településcímerek: meztelen bajszos pasi csípőre tett kézzel, gázbuborékok és tőzegmohának lovagló király

2013.04.26. 11:17

komlo-nagy.jpg

Az ország legszebb Kádár-címere kapcsán vetette fel Aeidennis, a Dunai szigetek bloggere, hogy mennyi érdekes magyar településcímer van (bár ő azért sarkosabban fogalmazott). Nos kicsit körbenéztem a Nemzeti Jelkepek oldalon, ahol nagyon szépen és részletesen közzé vannak téve az önkormányzati címerek is és kiválogattam párat, ami számomra érdekes volt. Nem feltétlenül vicces, vagy béna, vagy modern, hanem egyszerűen érdekes. (A képeket a nemzetijelkepek.hu oldalról vettem át, a települések nevére kattintva további részletek is megtudhatók a címerről.)

Itt van például Sárok község numerikus alapú címere (a részletes leírásból az is kiderül, hogy melyik szám, betű mit jelent).

Sarok_265.jpg

 

Érdekes elemek fedezhetők fel Mátraderecske címerében is, melyé alighanem a legkülönösebb hivatalos címerleírás: "A pajzs jobb oldali aranymezejében zöld dombon fekete oszlopvár, a bal oldali mező vágott felső kék mezejében világosabb kék hullámcsík, a hullámokban három, kör alakú ezüstfehér gázbuborék, a hullámok felett ezüstfehér térben négy, kör alakú kék gázbuborék, a bal alsó mezőben ezüstfehér fugázású téglasorok." 

Matraderecske_265.jpg 

Persze nem csak olyan direktben lehet utalni geológiai kincsekre, mint Derecskén Magyarország egyetlen mofettájáraNagylengyel címerleírásánál például az áll: "A kutya szájában lévő égő fáklya jelképezi a gázlángot is, hiszen a zalai kőolajat először Nagylengyel határában találták meg az amerikaiak."

Nagylengyel_265.jpg 

A települési nevezetességeket bemutató címerek közül Tiszakeszié hordozza a legegyértelműbb utalást: egy kecsege van rajta minden fölösleges körítés nélkül.

Tiszakeszi_265.jpg 

Ennél valamivel összetettebb üzenetet hordoz Szőce címere. Megjelenik rajta IV. Béla, aki a tatárok elől menekülve a település határát is érintette, valamint a tőzegmoha, mely "Szőce község szigorúan védett természetvédelmi területének európai jelentőségű védett növénye". Nem hiszem hogy bárhol a világon lenne még címer tőzegmohával.

Szoce_265.jpg

Ezzel el is érkeztünk a naiv művészek bájos alkotásaihoz, melyek hosszú sorából most csak Belecska... 

Belecska_265.jpg

 

...és Újléta címerét másolom ide.

Ujleta_265.jpg

Végére hagytam a kedvencemet, Komló címerét. mely egyáltalán nem valami rendszerváltáskori heraldikai rémtett, hanem több mint kétszáz éves hagyományokon alapszik, mégis meglepő lehet mindazoknak, akik nem látták még korábban:

komlo.jpg

A leírás szerint egy "szakáll nélküli vadember halmon álló figuráját" látjuk. Jól megkülönböztethető például a Miszla címerének szereplőjétől, ott ugyanis egy  "fekete hajú és szakállú vadember növekszik, fején zöld lombkoszorú, ágyékát is zöld levelek takarják, jobbját csípőjén nyugtatja, baljával vörös-ezüst zászlót emel."

Miszla_265.jpg

Ez utóbbi kis címer reneszánsz eredetű. Érdekes, hogy épp ilyen csípőre tett kezű, tárgyat fogó vadember látható  Budapest legöregebb máig megmaradt köztéri domborművén is. Pár száz éve nagyon menő lehetett, de tulajdonképpen ma is az...

  • Tippek
  • Biztosítás

Rovatok