Index Vakbarát Hírportál

A Guardian szerint a világ egyik legrondább pályaudvara a Déli. Hát hülyék ezek?

2013.07.26. 11:41

A Guardian újságírója elmerengett azon, hogy milyen csúnya a Pennsylvania Station New Yorkban és ha már így tett, gyorsan összeszedte a világ 10 legrondább pályaudvarát. Közéjük sorolva a budai Délit is (meg mint idő közben a tájkertesAesculus felhívta a figyelmem: a római terminit is, ami minden tankönyvben benne van, mint a modern pályaudvarok mintaképe)

Az egy dolog, hogy elhanyagolt. Lehet rá mondani, hogy korszerűtlen, hogy baromira nem akadálymentes. De hogy ronda lenne? A világ egyik legrondábbja?

A szerző szerint amilyen szép az Eiffel-iroda tervezte Nyugati Pu., olyan csúnya a "kommunista" Déli a betonnal és a sötétített üvegével. Komolyan fáj. Ez az épület annyira kommunista, mint bármi más, ami akkor épült New Yorktól Tokióig. 

Lehet, hogy a szerző nem szereti ezt a kort, rendben. De miért pont ez borítja ki a korszak építészetéből? Ez az épület ugyanis nem csak budapesti viszonylatban a korszak remeke, de nemzetközi mércével mérve is megállja a helyét. A lábakra állított fogadócsarnok, a süllyesztett tér előtte, az opart díszítések a kanyargó lépcsők mellett, és az egész megkoronázva egy Vasarely-szoborral és az egyedülállóan hatalmas, egybefüggő üvegfelületével.

A témában érdemes elolvasni Papp Géza posztját a hg-n. Tipp: Klág Dávid, Cink. Fotó: Süveg József, Wikipedia.



Rovatok