Index Vakbarát Hírportál

Tudtad, hogy Budapest 3. legdrágább lakótelepe Kőbányai? De vajon hogy szerepel zuglói és gazdagréti panelekkel szemben?

2013.08.22. 17:00

gazdagred-furedi-gyakorlo.jpeg

A FŐTÁV és az Urbanista Lakótelep-bajnokságának első fordulóját torony(ház)magasan nyerte Békásmegyer, vagyis az első döntősünk már meg is van! Na de ki lesz a második? Ez derül ki eheti fordulónkból, mely hétfőn kezdődött és szombat délig tart.

Ezúttal Füredi utcai, a Gazdagréti és a Gyakorló utcai lakótelep csap össze. Sokan már szavaztatok, az egyik versenyző látszólag behozhatatlan előnyre is tett szert. De vajon tényleg legyőzhetetlen? Vagy még simán fordíthattok, ha elegen kattintotok kedvencetekre?

Jöjjön rövid leírás szokás szerint a három versenyzőről, aztán mondjátok meg itt, melyiket szeretitek a legjobban!

 

Füredi utca

Zuglói lakótelepnek is hívják, ami egyből rá is világít egyik értékére: közel a kertváros és egy ingatlanhirdetésben egyből vonzónak hat, ha azt írja be valaki, hogy XIV. kerület. Másik előnye az elhelyezkedése: azért építették épp ide, mert a metró végállomással fontos intermodális csomóponttá vált az Örs vezér tere.

Itt nyílt az egyik első modern üzletközpont Pesten (Sugár), itt az IKEA és a szomszédban az ország immár legnagyobb bevásárlóközpontja az Árkád (bár ez már egy másik versenyző büszkesége). Az 1967 és 1970 között épült lakótelepen 12 ezer lakásban közel 24 ezer ember lakik. 

A Füredi utcai lakótelepről részletes Wikipedia szócikk szól (onnan valók a fenti adatok is), sőt saját Facebook-oldala is van.

Szereted a Füredi utcai lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Gazdagrét

A gazdagréti Budapest egyik legdrágább lakótelepe (lásd a grafikont alant), és az ország alighanem legismertebbje - a Szomszédok sorozatnak köszönhetően. 1983 és 1989 között épült, közel 12 ezren lakják. Bár kötött pályás kapcsolata nincs, festői fekvése, a közeli hegyek, erdők miatt igen kedvelt.

Történetét és legfőbb ismérveit ez a Wikipedia-szócikk mutatja be, de aki bővebben akar tájékozódni róla, annk érdemes végigfutnia az Eklektika Klub könyvét, ami online is elérhető. Igen részletes és van benne egy csomó kép is. A vele foglalkozó honlapokat egy lap.hu oldal gyűjti össze, és több Facebook oldal is foglalkozik vele - ez a csoport messze a legnépszerűbb közülük.

Szereted a Gazdagréti lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Gyakorló utca

 

Volt, aki felvetette, miért vettük külön a Füredi úti Lakóteleptől ezt, hiszen gyakorlatilag egy út két oldaláról van szó. Nos ennek oka nem csak a hivatalos FŐTÁV lakóteleplistában keresendő, de abban is, hogy más a két oldal. Bár azt hinnénk, a zuglói Örs vezér tere jobban csang, mint a kőbányai Örs vezér tere, valójában az utóbbi a drágább (lásd a grafikont alant).

Közlekedési kapcsolatai és szolgáltatási ellátottsága mindenesetre ugyanolyan jó, mint a Füredinek. A telepnek van saját Facebook oldala is.

Szereted a Gyakorló utcai lakótelepet? Szavazz rá itt!

 

Mennyibe kerül?

Az Indexen alig pár napja jelent meg egy remek összehasonlító grafikon a panelek árairól. Eszerint Gazdagrét 206 ezer forintos négyzetméterárával a második legdrágább Budapesten, míg (számomra igen csak meglepő módon) a Gyakorló utca a harmadik 199 ezerrel. A Füredi utca a középkategóriában van 171 ezerrel. (A térkép jobb széle sajnos lelóg, ennél kisebb méretben nem tudtam beágyazni sajnos.)

 



Rovatok