Index Vakbarát Hírportál

4+1 szellempláza Budapesten. Egyik kong az ürességtől, a másik ki se nyitott, már bezárt, a harmadikban kísértetek tanyáznak

2013.12.02. 14:23

Fotor-plaza.jpg

A budapesti szellemplázák persze nem olyanok, mint a klasszikus kínaiak, amelyeknek fotói évente kétszer körbejárják a Földet, és minden kanyarban minden blognak hoznak pár tízezer kattintást (hisz annyira megdöbbentő kihaltnak látni azokat a díszleteket, amelyek közt minden nap megfordulunk hömpölygő tömeget alkotva).

A mi szellemplázáink többsége ugyanis csak annyira halott, mint a Gyalog Galopp öregembere. Szóval elvileg működnek, igaz a fene se tudja miből és meddig. Na lássunk akkor néhány példát:

 

China Mart


gal_nagy_4931_01_n[1].jpg

Fotó: Budapesti Építészkamara

Kezdjük rögtön egy igazi kínaival (bár eredetileg "török cégek nagykereskedelmi bemutató és tájékoztató létesítményének" tervezték). Az épület egyből ott van az Asia Center közvetlen szomszédságában, de a szintén nem túl látogatott tesóhoz képest is kong az ürességtől (igaz, több funkciója is van, de elvileg a kiskereskedelem is ezek közé tartozik). 

A 2003 óta működő, 42 ezer négyzetméteres üzletközpont annyira nem épült be a fővárosi köztudatba, hogy a Divány 2012-ben arra tippelt, hogy biztos azért üres, mert most nyitott. Az idősíkokkal amúgy is baj lehet arrafelé, Winkler Robert például ezt a remek szemüveget találta ugyanaz év májusában:

DSC_1474[1].JPG

Fotó: Napszemüveg blog

 

Millennium Shopping Center


Ebben a plázában az a legkülönösebb, hogy nem a város szélén van, hanem egyenesen a közepén. Mit a közepén! A bevásárlóutca kellős közepén, az éppen újjászülető Váciban. A fenti képet idén kaptam, de tavaly sem volt jobb a helyzet. Na majd megnézzük jövőre is, hátha!

 

Bálna

09-balna-IMG 7411

Fotó: Szécsi István/index.hu

Na jó, ne legyünk igazságtalanok: a Bálna még csak most született. Viszont legyünk realisták: nem valószínű, hogy pörgős üzletközpont lesz belőle valaha is, de ne legyen igazam! Szívemből kívánom, hogy a szellempláza-turistáknak sietniük kelljen, mert jövőre már ez is olyan tömött legyen, mint bármelyik másik. (Hogy szerintem miért nem lesz mégsem az, arról itt írtam részletesebben.)

 

Grand Fashion Outlet Pláza
 

material-20110810[1].jpg

Fotó: noplaza.hu

A Bálna épp csak megszületett, a Grand Fashion Outlet meg sem született. Vagyis az épület jó ideje áll - a Róbert Károly körúton, egy ugrásra kedvenc törpe felhőkarcolómtól és a változó homlokzatú irodaháztól -, de amióta kiköltözött belőle a Material Center, azóta azt várjuk, mikor nyílik meg benne az új pláza.

Merthogy több mint két éve bejelentették, hogy outlet bevásárlóközpontként születik újjá. Nem született. Aztán pár hete kiderült, hogy nem is fog.

 

A ráadás szellempláza: Savoya Park

 

A Savoya Park köszöni szépen jól van, mégis ez Budapest legigazibb szellemplázája. Részben ugyanis a régi albertfalvai temető helyére épült, sőt néhány elhanyagolt sírkő is megmaradt belőle (ahogy arról az Urbanistán már szó esett, és ahogy az hatja fotóján is látható). És vannak, akik valóban szellemeket vélnek emiatt felfedezni benne. Ahogy az Index Fórumban írta gxy_gfx:

 

Helyi néprajzi gyűjtés következik.

Tegnap este voltam ebben a Savoya-hodály-beli OBI-ban. Egy különös arcú akmzott és egy nem kevésbé roncsfilmes smasszer éppen azt tárgyalta, de mint két pletykás öregasszony, hogy itt milyen rossz a munkalégkör, mekkora félelem van mindenhol és biztos szellemek járkálnak, mer' itt régen temető volt. Az akmzott mondókájára a smasszer is rátett egy lapáttal, hogy ja, mi is figyeljük folyton a kamerákkal, néha minden átmenet nélkül elkezd lengeni a lámpa meg onnan esnek le dolgok, ahonnan nem is tudnának leesni, szóval itt tényleg kísértetek vannak.

Hátborzongató!

Ismertek más (bármilyen értelemben vett) szellemplázát Budapesten? Osszátok meg velünk is!



Rovatok