Index Vakbarát Hírportál

280 millióért árulják a Hauer Cukrászdát

2014.01.09. 14:55

Ingatlanhirdetési portálokon bukkant fel hetekkel ezelőtt a hányattatott sorsú Hauer Cukrászda. De vajon lesz-e aki 280 millióért megveszi, hogy életet leheljen bele?

A műemlék üzlet igazi matuzsálem, 1890-ben kezdte meg működését a mai Rákóczi út 47. alatt. Bár alig egy sarokra esik a Blahától, nyitásakor ez még javában külvárosnak számított. Ennek ellenére Haurer Rezső alatt gyönyörűen felvirágzott a cukrászda a két világháború között, és a szocializmus idején sem zárták be, csak természetesen új nevet kapott (Erkel) és persze a Kelet-pesti Vendéglátóipari Vállalat sem valószínű, hogy azt a minőséget hozta, mint korábbi üzemeltetői. (Történetéről itt olvashattok bővebben.)

30600963_2_1000x700_volt-hauer-cukraszda-elado-tolts-fel-fenykepeket.jpg

Fotó: Apród

Vagyis az történt vele, mint a többi nagynevű budapesti cukrászdával, csak sajnos a rendszerváltás után nem lett olyan szerencsés, mint mondjuk a Vörösmarty, mely ismét Gerbeaud néven működik. A rendszerváltást követő hányattatás. Ahogy a Wikipédia röviden összefoglalja az elmúlt közel negyed századot:

"A vásárló Orient Kft. „felújítás” címszó alatt szinte a téglákig elbontotta az üzletet, amit 101 évnyi folyamatos működést követően végül 1991-ben bezártak. Budapest VIII. kerülete 1999-ben a birtokába került többi Hauer-ingatlannal együtt pályázatot hirdetett az újra egyesített cukrászda tulajdonjogára, amit a Friss Gyorsfagyasztott Pékárugyártó és Forgalmazó Kft. nyert meg. A cég felújította és 2002-ben újra megnyitotta az üzletet, amihez kieszközölte a Hauer márkanév használatát is. Az üzemeltető cég ellen 2006 februárjában egy elszámolási vitát követően felszámolási eljárás indult, ami a pereskedések miatt máig sem zárult le. Az üzlet azóta „technikai okok miatt zárva” van."

A hosszan elnyúló pereskedéssel annak idején az Index is foglalkozott. A boltról azóta semmi hír, csak a gyönyörű 1930-as portál zárt ajtaját bámulhatják az arra sétálók. (A homlokzatról a műemlékem.hu oldalán olvashattok bővebben.)

Most azonban ismét felbukkant a hirdetési piacon. Az 1300 négyzetméteres műemlék üzletet 280 millió forint + áfa áron kínálja eladásra, vagy 12 euró+áfa/négyzetméter áron (vagyis nagyjából 4,7 millió forintért) bérbe a C. Nagy Ingatlanforgalmazó Kft., mely a felszámolás után vásárolta meg az ingatlant.

Kérdésünkre egyelőre nem árultak el részleteket arról, hogy vannak-e érdeklődők az ingatlan iránt, de az biztos, hogy már október közepén is fenn volt a hirdetési oldalakon.

30600963_3_1000x700_volt-hauer-cukraszda-elado-elado.jpg

Fotó: Apród

Hogy megéri-e cukrászdát nyitni a Rákóczi út Blahától kifele eső szakaszán?

Nehéz lenne megmondani.

Bátor húzás volt az egykori külvárosban ilyet nyitni 120 éve, de az idő pár évvel később igazolta a döntést: a város "kiért idáig".

Most azonban patinás cukrászdát indítani a Nagykörúton kívül épp ilyen kockázatos vállalkozás. A Rákóczi az Astoria és a Blaha közt is évtizedekkel ezelőtt elvesztette fényét, és sokkal inkább igaz ez a Blaha és a Keleti közti szakaszra.

Ugyanez igaz a Nagykörútra is - ráadásul épp ebben a negyedben a legalacsonyabbak az ingatlanárak a körút és a Rákóczi út mentén is:

Más kérdés, hogy már most is van egy Novotel a második szomszédjában (a szép szecessziós Hotel Palace), illetve szemben ott a Boscolo Residence színes homlokzata. Vagyis nem kizárt, hogy egyszer még ismét felvirágzik a környék. Főleg, hogy vannak, akik titokban még mindig bíznak a villamosban, a szélesebb járdákban -  meg persze abban, hogy ennek lesz is valami hatása az ottani üzletek forgalmára. 

Na meg ugye van a Váry-féle út: felépíteni egy menő cukrászdát távol a központtól. Kérdés, persze, hogy ehhez kell-e egyáltalán a Hauer épülete. Mert hogy a név használata nem jár természetesen együtt az ingatlannal.



Rovatok