Index Vakbarát Hírportál

Zoomolj bele az 1955-ös budai panorámába. Lenyűgöző!

2014.01.21. 08:41

 

Emlékeztek még, milyen volt a budai rakpart 1880-ban? Nem, nem. Ezzel nem az idősebb Urbanista-olvasókban szeretnék nosztalgiát ébreszteni, csak arra a fantasztikus nagy felbontású panoráma fotóra utalok, amit nem is olyan rég osztottam meg. Egészen fura párba állítani azzal a képpel, amit most osztottak meg a Fortepanosok. 75 évvel később készült mint az, 55 évvel ezelőtt. Ahogy írják:

 

A szerző Nagy Gyula, aki a Fortepan rendszeres olvasói előtt már ismert lehet fantasztikus 1956-os képeikapcsán. A 7 fotóból álló sorozatot egy Széchenyi rakparti ház emeletéről készíthette. (A pontos helyszínt kiváncsian várjuk a kommentekbe). A képek érdekessége, hogy egy közel tökéletes budai panorámafotóvá illeszthetőek össze. Vagyis a 7 kockából egy ritka látképet rakhatunk ki a Tabántól a Margit hídig.

 

061-760x468[1].jpg

Nem is tudom, mi a legizgalmasabb részlet. Talán a Kossuth híd? Talán a felállványozott Mátyás-templom? A kupolátlan Palota? Szerintem a legfurább a Batthyány tér az ideiglenesnek tűnő építményekkel. Mondanám, hogy a metróépítéshez állnak ott azok, de az csak a 60-as években épült meg. Megfejtés?

Ha nem jelenik meg a fenti zoomolható nézet, a kép innen tölthető le nagy felbontásban (>27 Mb!) vagy ebben a videóban is végignézhető:

 

 

További részletek a Fortepan oldalán.



Rovatok