Index Vakbarát Hírportál

Újépítésű ház 2,5 millió forintból? Igen, ráadásul az USA-ban készült és eszméletlenül menőn néz ki - vendégposzt

2014.02.28. 12:29

Hoover Studio

Styxx, a multiblogger - ráadásul az első magyar blogkrimi szerzője - nem először lep meg remek vendégposzttal. A dalmát giccsházemlékmű után egy egészen más témát fedezett fel egy horvát dizájnoldalon, amit azonmód meg is írt az Urbanistának. Át is adom neki a szót!

Anna Hoover természetvédelmi aktivista és filmrendező, Les Eerkes építész, az Olson Kunding tervezőiroda igazgatójának szakmai segítségével a kanadai határ menti, erdős Washington szövetségi államban egy merészen letisztult, barátságos kis házat épített.

Hoover Studio

A képek önmagukért beszélnek. Ha arról lenne szó, hogy egy sztárépítész egy milliomos megrendelőnek mindezt két és fél millió dollárból hozta ki, hát szívnám egy kicsit a fogamat. Viszont a mennyi – az annyiba végső soron azzal belenyugodnék, hogy a szépségnek és a kreativitásnak ára van. És legalább egy ízléses, emberi mértékű, szemrevaló lakhelyt alkottak, nem holmiféle bukott, korrupt ukrán elnöki, vagy főügyészi, megalomániás, giccsparádé förmedvénybe ömlesztették a töménytelen pénzt.

Viszont koránt sem erről szól a történet! Ez a kis lak nem két és fél millió dollárból állt meg a saját cölöplábain, hanem mindössze két és fél millió forintból!

Hoover Studio

Zömében olyan anyagokat építettek be, amelyeket újrahasznosítási célzattal ajándékoznak az USA-ban, pontosan ilyen projektekhez.

A költségeket azzal faragták még lejjebb, hogy a házat klasszikus alap helyett hat betoncölöpre építették.

Az újrahasznosított épületanyagot és bútorokat, konyhai berendezéseket főképp bontásra váró épületekből hozták el.

Hoover Studio

A költségek megadásakor csak a 64 négyzetméteres földszinti rész alapterületét vették figyelembe, ahol is a konyha és a nappali található. A padlástérben helyet kapó hálószoba már „beárazatlan”, extra nyereség. Ám a 64 négyzetméteres alapterületre vetítve is a négyzetméterár kevesebb, mint 200 dollár. A tervező pro bono dolgozott. A felépítést társadalmi munkában végezték el, önkéntes alapon, de hát arra az összes résztvevő méltán büszkélkedhet, hogy ebben az alacsony költségvetésű, remek projektben tevékenykedhetett.

A megrendelő-ötletgazda Anna Hoover a First Light Alaska nonprofit szervezet alapítója egy olyan, erdei környezetben fekvő hétvégi házat szeretett volna, ahol nem csak a saját terveit tudja nyugodt körülmények között átgondolni, hanem adott esetben aktivista-társainak, vagy művész barátainak is kölcsön adhat.

Hoover Studio

Hoover Studio

Hoover Studio

Hoover Studio

Hoover Studio

(via: domidizajn)

Eddig a pompás poszt. Azt már csak én teszem hozzá, hogy ennyi pénzből Magyarországon is lehet kapni újépítésű kecót! Igaz nem házat, csak lakást, de abból kettőt is hirdetnek!



Rovatok